Sprečite pojavu VIKEND MIGRENA

Pridržavajte se dnevne rutine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wayhomestudio

Mnogi se susreću sa problemom zvanim migrena.

Ona nije isto što i glavobolja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Već predstavlja neurološko, najčešće genetički nasledno stanje, bez posebnog uzroka.

Međutim, pojedini spoljni faktori mogu da podstaknu njen razvoj i da rezultiraju bolovima koje trpimo.

Pritom, ukoliko vam se dešava da se, tokom nedelje, u globalu dobro osećate, a da migrene doživljavate tokom vikenda, možda je u pitanju glavobolja koja je izazvana stresom.

Šta je stresna glavobolja?

Dr Suzan Hačinson, stručnjakinja za glavobolje, stresnu glavobolju opisuje kao migrenu koja se javlja kao reakcija na promenu rutine.

“Ono što znamo o pacijentima sa migrenom, jeste to da volimo rutinu, ali da ona nije uvek prisutna”, ističe dr Hačinson koja i sama pati od migrena.

Pandemija, promena dnevne rutine, poremećaj sna i slični problemi okidač su migrenskih glavobolja kod mnogih njenih pacijenata. Finansijski problemi, rad od kuće uz stalno ometanje i opšta nesigurnost su razlozi za stres, a to može da podstakne migrenu.

Foto: Freepik/wayhomestudio

“Bilo bi idealno kada bi ljudi sa migrenom išli uvek u isto vreme na spavanje, kada bi ustajali u isto vreme i jeli zdravu hranu. Svaki poremećaj u rutini može da bude okidač”, upozorava Hačinson.

Kako izbeći stresnu glavobolju?

Iako lek za migrenu ne postoji, postoje tehnike koje mogu da je spreče. Da biste sprečili stresnu migrenu, stvorite dnevnu rutinu i držite je se.

Pijte puno vode, jedite zdravo i izbegavajte stres. Odmorite oči i mozak od računara i kad god možete idite u šetnju i odvojite vreme za opuštanje. Popijte šoljicu umirujućeg čaja, ili pripazite da se pridržavate dnevne rutine.

Foto: Freepik/karlyukav

Odlazak u krevet na vreme nije bitan samo za decu. San je neophodan za zdravlje mozga i upravljanje glavoboljom, tako da pojavu glavobolje, odlaskom u krevet svako veče, možete dugoročno da sprečite.

“Naš mozak je cirkadijalni organ. Napreduje sa cirkadijalnim ritmom”, rekla je integrativna neurološkinja Ilen Ruhoj, ističući da je važno pridržavati se rutine, pa čak i vikendom.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar