Deo tradicionalne kineske medicine: Godži bobice imaju veliku nutritivnu vrednost

Nisu samo ukusne, već i zdrave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/timolina

Jedna porcija lekovitih godži bobica, koja iznosti 28 grama, sadrži 98 kalorija, 21 gram ugljenih hidrata, 291 mg masti, četiri grama proteina, vitamine B6, B12, C, A i riboflavin, kao i minerale kalcijum, selen, cink, bakar i gvožđe.

One su izvor i svih esencijalnih amino-kiselina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim navedenih sastojaka, bogate su antioksidansima, posebno karotenoidima, među kojima se izdvajaju lutein, beta karoten i zeaksantin, koji ima važnu ulogu u zaštiti oka.

Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, što nije uobičajeno za voće.

Foto: Freepik/foodiesfeed

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korišćenja u zaštiti jetre, poboljšanju cirkulacije i vida, jačanju imuniteta, kao i povećanju plodnosti. Konzumacija godži bobica doprinosi zaštiti vida i očiju, od oštećenja jetre, stabilizaciji koncentracije glukoze u krvi, zaštiti od oštećenja kože od UV zračenja, kao i prevenciji raka.

Zanimljivost je da godži često nazivaju “srećnim bobicama”, jer se njihovom dužom konzumacijom čovek bolje oseća, one podižu energiju i izdržljivost. Koriste se kod dijabetesa, visokog krvnog pritiska, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, vrtoglavice, zujanja u ušima.

Foto: Freepik/timolina

Iako konzumacija godži bobica neće direktno doprineti mršavljenju, one sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja podstiču rad mišića creva i poboljšavaju varenje. Takođe su dobar izbor za lagani međuobrok, pa su neizostavni deo brojnih dijeta.

Preparati biljke godži sigurni su ako se uzimaju prema uputstvu. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina i povraćanje. Oprez je potreban kod trudnica, osoba s niskim i visokim krvnim pritiskom, povišenim šećerom u krvi…



Izvor: Objektiv.rs, ddl.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar