BDP radi punom parom: Najavljeno je deset veličanstvenih premijera u novoj godini

Prva premijera je zakazana za 12. februar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Beogradsko Dramsko Pozorište

Glumci Miloš Biković, Milan Lane Gutović, Vesna Čipčić, Andrija Kuzmanović, samo su neki od dramskih umetnika koji su predstavili novih 10 projekata na kojima će raditi u Beogradskom dramskom pozorištu u narednoj godini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Miloš Biković igraće glavnu ulogu u čuvenom komadu “Baal” Bertolta Brehta, u režiji gosta iz Slovenije, čuvenog i traženog Diega de Brea, koji će konačno raditi u Beogradu. Premijera je planirana za 12. februar.

Mudre reči: Ljubišu Samardžića su jednom pitali šta je to smisao života, a evo šta je on odgovorio

“Proces rada na ovoj predstavi je već bio odlagan, sada se nadamo da se to više neće pomerati, i da ćemo dočekati premijeru kako dolikuje. Svi smo u ekipi ove predestave manje-više prošli kroz ovaj virus, tako da nema više prepreka tog tipa, nema ko da više bude u drugom krugu”, objasnio je Biković. U predstavi “Baal”, pored Bikovića igraju i Iva Ilinčić, Ljubomir Bulajić, Jana Milosavljević, Miodrag Radonjić, Milan Čučilović, Vanja Nenadić, Ivan Zablaćanski.

Glumac Pavle Pekić predstavio je novi komad “Kišne kapi na vrelom kamenju” Rajnera Vernera Fasbindera, reditelja Juga Đorđevića, kojeg je veoma nahvalio da je izuzetno nadaren i promišljen u svojim umetničkim rešenjima. Pekić je napomenuo da je sama tema velikog reditelje i scenariste Fasbindera aktuelna i danas, da su bile veoma inventivne intervencije na samom tekstu, a pored njega igraju Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković, za premijeru 20. februara.

Jedna od najboljih uloga Miloša Bikovića: Onlajn prenos predstave “Kad su cvetale tikve” (VIDEO)

Nataša Marković igraće glavnu ulogu u drami “Dan kada ja više nije bilo ja” Rolanda Šimelpfeniga, rediteljke Tare Manić. Novo delo je definisala kao “nadrealna bajka” o porodici gde se roditeljima pojavljuju – njihovi dvojnici. Premijera se očekuje 6. marta, a uz glavnu glumicu igraju i Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić i Slađana Vlajović.

Roman “Tiho teče Misisipi” Vladimira Tabaševića dobija i svoju pozorišnu verziju 20. marta, u režiji nagrađivanog i traženog Ivice Buljana, koji je zajedno sa piscem i uradio dramatizaciju.

“Dolazak reditelja Ivice Buljana u Beograd je beskrajna radost za mene, jer njegov rad i tekstove pratim po regionu, nije mi bilo teško da putujem gde god gostuje sa predstavama. Svaki put sam se slično osećala: došlo mi je oborim sve ispred sebe i skočim na scenu da odmah igram u njegovoj predstavi”, rekla je Vesna Čipćić.  Roman ukratko pripoveda o raspadu zemlje kroz raspad jedne porodice, a uz Čipčić igra i njena ćerka Anja Alač, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Vanja Nenadić.

Kultna predstava Pozorišta na Terazijama: Obeležavaju tri decenije mjuzikla “Neki to vole vruće”

“Cement Beograd” naziv je komada Hajnera Milera koji će režirati Sebastijan Horvat iz Slovenije. Isidora Simijonović kao jedna od glavnih glumica u predstavi istakla je koliko je zanimljiv rad na ovom projektu kao pravi istraživački proces, a tek su imali jednu probu. Delo se bavi pitanjem trauma, slobode, sukoba, smešteno u Beograd danas.

Ponovo na sceni prestonice Srbije je i makedonski dramski pisac Goran Stefanovski sa čuvenim komadom “Divlje meso” (1979), u režiji Jagoša Markovića. Milan Lane Gutović igra jednu od rola, posle saradnje sa predstavom “Sumrak bogova” istog režisera. Gutović je izrazio želju da “Divlje meso” od 24. aprila kada je premijera, doživi isti ako ne i veći uspeh kao “Sumrak bogova”, i da mu prija rad sa rediteljem. Glumac je najavio i drugi projekat koji sprema u ovoj pozorišnoj kući, a to je “Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora, prema dramatizaciji Stevana Koprivice, u režiji Nikite Milivojevića. Andrija Kuzmanović takođe igra u ovom komadu čija će premijera biti 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva (ko-producent) i onda 21. avgusta u Beogradu.

Sve angažovaniji reditelj Veljko Mićunović postaviće dramu “Demokratija” Josifa Brodskog, za 8. maj, kada je planirana premijera, dok adaptaciju još uvek radi Slobodan Obradović. Glavnu ulogu tumači ponovo gost iz Hrvatske Ozren Grabarić, a uz njega će na pozornici biti Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, Milutin Dapčević i Arpad Mesaroš.

Majka i ćerka Vesna Čipčić i Anja Alač biće akteri još jedne predstave – “Living Room” nemačkog pisca i reditelja Ersana Mondtaga, .

Kako je Velimir Živojinović postao Bata? Ovo niste znali o poznatom glumcu

“Svoju trilogiju autor Mondtag će završiti u Srbiji, Beogradu, nakon postavke u Belgiji i Nemačkoj, i zanimljivo je u samom procesu rada što nemamo jasan scenario, već je reditelj dovoljno otvoren da sve zajednički spremamo, da nas prati i osluškuje, da učestvujemo i stvaranju tekst”, objasnila je Alač za dramu čija će premijera biti 18. septembra.

Za sada poslednja, deseta premijera će biti poznati naslov “U raljama života” prema romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji proslavljene spisateljice Biljane Srbljanović.

Čuveni film Rajka Grlića oživeće reditelj Andrej Nosov za jesen 2021, odnosno 9. oktobra, kada će na sceni zaigrati Iva Ilinčić, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Milica Zarić, Aleksandar Vučković i Miloš Perović.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar