JAKO JE ZDRAV

Uvrstite ga u ishranu: Avokado pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Jedna od najhranljivijih namirnica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Avokado je jedinstveno bobičasto voće koje spada u najhranljive namirnice na svetu, Osim što je izuzetno hranljiv, avokado pruža i brojne zdravstvene prednosti. Pošto je bogat kalijumom čak više i od banana, avokado pomaže u regulisanju krvnog pritiska, što je jedan od najčešćih faktora rizika za infarkt, šlog i bubrežnu insuficijenciju.

Avokado je poznat kao jedna od najmasnijih biljnih namirnica, od čega većinu masti čini oleinska kiselina. Oleinske masne kiseline pripadaju grupi “dobrih” mononezasićenih masti koje pomažu u zaštiti zdravlja srca. Avokado sadrži sedam grama vlakana u 100 grama, što ga čini jednim od najboljih izvora vlakana. Kako je oko 25 odsto vlakana u avokadu rastvorivo, avokado je odlično dijetetsko rešenje za optimalno zdravlje metabolizma i gubitak težine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo voće se pokazalo korisnim i kada je u pitanju znatno smanjivanje nivoa holesterola i triglicerida, takođe, ono pomaže u očuvanju zdravlja očiju jer sadrži važne antioksidanse – lutein i zeoksantin, koji su poznati kao važni faktori za snižavanje rizika od uobičajenih očnih problema kao što je katarakta i makularna degeneracija.

Foto: Freepik/dashu83

Iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se potvrdio efekat koji avokado ima na ćelije raka, istraživanje iz 2011. godine je pokazalo pozitivne efekte avokada u snižavanju nuspojava hemoterapije kada su u pitanju humani limfociti.

Za vreme sprovođenja studije u kojoj su se analizirale navike u ishrani 17.567 učesnika, otkriveno je da su oni koji su redovno konzumirali avokado bili mnogo zdraviji nego oni koji ga nisu jeli, te je izveden zaključak da je konzumiranje avokada povezano sa poboljšanim ukupnim kvalitetom ishrane, unosom nutrijenata i smanjenim rizikom od metaboličnog sindroma.



Izvor: Objektiv.rs, MNE magazin, edutelevision.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar