RETROSPEKTIVA OBJEKTIVA

Maj 2020: Ukinuto vanredno stanje, život se vraćao u “novu normalnost”, NASA objavila velike planove

Izbori u Srbiji su raspisani za 21. jun, obeleženo je 40. godina od Titove smrti, a selo u Gvatemali je dobilo ime po našoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik

Maj smo dočekali u karantinu, pa za 1. maj nije bilo tradicionalnih okupljanja u prirodi. Vanredno stanje, uvedeno 15. marta, ukinuto je 6. maja. Tako je 7. maja ujutru završen poslednji prolećni policijski čas, a tržni centri i kafići u Srbiji su počeli da rade već 8. maja, ali su se navike kupaca promenile, a konobari su počeli da nose vizire. Ukidanje vanrednog stanja nije značilo da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer su pojedine mere i dalje ostale na snazi.

Beograđani su jedva dočekali odluku o otvaranju parkova, pa su već prvog dana nagrnuli u zelene oaze. U susret lepom vremenu završena je i pasarela od Beogradske tvrđave do Savskog keja. Javni prevoz je od 8.maja postao dostupan svim građanima, a međugradski prevoz je krenuo 4. maja. Dozvoljen je ulazak u Srbiju bez karantina od 14 dana uz negativan PCR test. Tokom trajanja vanrednog stanja novčano je kažnjeno 6.258 građana, a među osuđenima za prekršaje je i 1.689 građana starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane napuštanja stana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ustanovljena je nagrada „Heroj Beograda” za doprinos u borbi sa koronavirusom, čiji nagradni fond iznosi 10.000.000 dinara, od čega su po  5.000.000 obezbedili Grad Beograd i RTV Pink. Er Srbija je od 18. maja počela da leti na četiri destinacije, a studenti se vratili u studentske domove. Školama u Srbiji je dozvoljno da organizuju maturske večeri za svoje učenike. Vlada Srbije je saopštila da će samostalni umetnici tri meseca dobijati po 30.000 dinara iz budžeta.

Predsednik Aleksandar Vučić je, posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima, najavio da će parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biti održani 21. juna. Predsednik Vučić je čestitao zvaničnicima Evropske unije 9. maj, Dan Evrope, ističući da je to dan pobede ideje ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti. Predsednik je, na prijemu za medicinske radnike, najavio da će država znati da se oduži za sve ono što su uradili za vreme pandemije koronavirusa, kao i da će do kraja godine dodatno poboljšati uslove u kojima rade.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra punoletnim državljanima Srbije počela je 15. maja. U prvih pet sati se prijavilo milion građana Srbije, a samo u toku prvog dana njih 2.350.000. Do početka isplate 25. maja prijavilo se 4 miliona građana. U Srbiji je 24. maja radno proslavljen novi državni praznik – Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, koji je ustanovljen 2019. Vozom nam je iz Kine stiglo još 300 tona medicinske opreme.

Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Đurđevdan, obeležena je u bogoslužbenom prostoru kasarne „Banjica 2” u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina. U niškoj Gradskoj kući priređen je svečani prijem za pripadnike ruske vojne jedinice, koji su prethodnih skoro mesec dana bili angažovani u Nišu i na jugu Srbije na suzbijanju epidemije koronavirusa. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović im je tom prilikom uručio zlatnike sa likom Cara Konstantina. Vojska Srbije je počela da obezbeđuje prihvatne centre za migrante u Šidu, kao ispomoć policiji. U međuvremenu je uhapšen mladić koji je automobilom nasilno ušao u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu.

U Prištini je objavljena odluka vlade o uvođenju dodatnih „mera reciprociteta” kada je u pitanju roba iz centralne Srbije, kojom se zabranjuje uvoz proizvoda ako na pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo”, te uvodi obaveza da svako vozilo sa robom iz Srbije obezbedi posebnu dozvolu.

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, ministri Ivica Dačić i Nenad Popović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, položili su cveće na Spomen-ploču poginulim vojnicima Crvene armije u Beogradu povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom. Nemačka kancelarka Angela Merkel je u obraćanju tokom samita EU –  Zapadni Balkan pola svog govora posvetila pregovorima Beograda i Prištine. Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti je najavio snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini od rekordnih 1,7 milijardi evra. Vlada Srbije je najavila uvođenje subvencija za eko i hibridna vozila.

Foto: Ministarstvo odbrane

Lider Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i nekolicina simpatizera te stranke blokirali su stepenište na ulazu u Dom Skupštine Srbije, a došlo je i do guranja Obradovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, zatim i poslanika Marjana Rističevića, a bilo je i rasprave sa Čedomirom Jovanovićem.  Privedeno je 15 osoba, a ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio da je Obradović prevršio svaku meru, ali ga štiti poslanički imunitet.

Boško Obradović se nakon toga pridružio samostalnom poslaniku Miladinu Ševarliću u štrajku glađu ispred Doma narodne Skupštine. I šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je, zajedno sa koleginicom iz stranke Sandrom Božić, stupio u štrajk glađu zbog uverenja da je došao čas da tužilaštvo i sudstvo u Srbiji reaguju na, kako su naveli, fašističke ispade Boška Obradovića, kao i na sve što se radi u režiji Dragana Đilasa već nekoliko godina.

Foto: Youtube printscreen

Jedno selo u Gvatemali dobilo je ime po Srbiji, u znak zahvalnosti za pomoć koju je njegovim meštanima uputila počasna konzulka Srbije u Gvatemali Marsela Arzu de Losano. Selo do sada nije imalo ime, a meštani su ga u znak zahvalnosti nazvali – kanton Srbija.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

REGION

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u tužilaštvu u Nikšiću povodom litije u tom gradu, a zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa. Više osoba uhapšeno je u incidentima u Pljevljima i Nikšiću kada su se policija sukobila sa vernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali tražeći da se na slobodu puste episkop Joanikije i osam sveštenika, a u neredima je povređeno više policajaca. Hapšenja je bilo i prilikom razbijanja blokade na regionalnom putu Berane – Andrijevica – Plav. U Hramu Svetog Save u Beogradu je 14. maja održan moleban kao podrška SPC i vernicima u Crnoj Gori. Nakon otvaranja granica Crne Gore, one su ostale zatvorene za građane Srbije.

Predsednica Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, prisustvovali su obeležavanju 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije Bljesak. Predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je priveden na ispitivanje u sklopu istrage o sumnjivoj kupovini bolničkih respiratora. Slovenija je prva u Evropi proglasila kraj epidemije korona virusa, nakon što su vlasti potvrdile manje od sedam slučajeva dnevno tokom dve sedmice.

Hrvatsko predsedanje EU je katastrofa, ocenio je portal „Juropijan vjuz”, koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih za funkcionisanje EU. Hrvatskoj je zamereno na „ćutanju pred usponom autoritarizma u Mađarskoj”, kao i na nazadovanju demokratskih standarda u zemlji. Više od 30 migranata ispričalo je za britanski „Gardijan” da su ih hrvatski policajci tukli i pljačkali, navodeći i da su nekima od njih sprejem na temenima nacrtali krstove, tvrdeći da je to „lek za koronavirus”. U Kumrovcu je obeležena 40. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

SVET

Broj zaraženih koronavirusom u svetu je 9. maja prešao 4 miliona, preminulo je više od 275.000, a oporavilo se 1,38 miliona ljudi. Ipak, u mnogim državama u toku je ublažavanje ili ukidanje restriktivnih mera. U Velikoj Britaniji je broj smrtnih slučajeva prešao cifru od 30.000, čime je ta zemlja postala zemlja sa najviše preminulih od korona virusa u Evropi. Danska i Češka su delimično ublažile vanredne mere, što nije rezultiralo povećanjem broja novozaraženih. Nemačka i Španija takođe ublažavaju restrikcije, iako broj novih slučajeva i broj preminulih u tim zemlja i dalje ima tendenciju rasta. Polovinom meseca su Francuska i Nemačka tražile što brže otvaranje granica EU, dok su druge zemlje Evropske unije još bile oprezne po tom pitanju. Francuska je odlučila da zabrani vrlo sporni lek hidroksihlorokin za lečenje kovida-19 posle objave istraživanja koje ukazuje na njegova opasna dejstva. Španska vlada je proglasila desetodnevnu žalost kojom je odata pošta preminulima od koronavirusa.

Na ulice Mineapolisa izašli su pripadnici Nacionalne garde SAD nakon sukoba demonstranata sa policijom, povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije, a u Minesoti je proglašeno i vanredno stanje. Ambasada Rusije u SAD je ocenila da je ovogodišnja Pulicerova nagrada Njujork Tajmsu data za seriju „rusofobičnih” članaka. Spekulisalo se da je severnokorejski lideri Kim Džong Un nakon tronedeljnog nepojavljivanja u javnosti posle operacije u životnoj opasnosti. Ruski senator Aleksej Puškov je izjavio da je u pitanju uspešan marketinški potez. Ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una prigodnom ratnom medaljom povodom 75-godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom. Zbog epidemiološke situacija u Rusiji parada pobede 9. maja u Moskvi odložena je za 24. jun. Minsk je jedini grad u kojem je, u skladu sa “opuštenim merama” u Belorusiji, proslava 75. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održana.

Devetnaest vojnika je poginulo, a 15 ranjeno kada je iranska raketa greškom pogodila brod sopstvene ratne mornarice, koji je učestvovao u vojnoj vežbi u Omanskom zalivu. Najmanje 80 osoba je poginulo kada se avion pakistanske nacionalne avio-kompanije sa 99 putnika i članova posade srušio na stambenu četvrt u Karačiju. U Čileu je zbog nestašice hrane u siromašnim četvrtima došlo do sukoba demonstranata i policije. Mađarska je zabranila promenu pola i zakonsko priznanje rodnog identiteta transrodnih osoba, uprkos protestu brojnih međunarodnih organizacija.

Svemirska letelica koju je projektovala i izgradila privatna kompanija „Spejs iks” stigla je s dvojicom astronauta američke svemirske agencije NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti Zemlje. Bio je to prvi put u istoriji da lansiranje izvodi privatna firma. NASA je objavila planove za naseljavanje Meseca putem programa Artemis – misije tokom koje će ljudi uspostaviti prvu bazu na Mesecu. Planirano je da misija bude sprovedena 2024. godine.

KULTURA

Narodno pozorište u Beogradu je nastavlilo sa radom posle tromesečne pauze, a Diznijeva Pepeljuga je proslavila 70. rođendan.

Foto/Pixabay/selenee51

IN MEMORIAM

Nekadašnji fudbalski reprezentativac SR Jugoslavije, 38-godišnji Miljan Mrdaković, izvršio je samoubistvo u stanu u Beogradu. Princeza Marija Galicine, koja je potomak poslednjeg cara Austro-Ugarske, iznenada je umrla od srčane aneurizme u 32. godini. Portugalski diplomata Žoze Kutiljero, poznat po svojoj ulozi u mirovnom procesu u bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 85. godini. Komičar Fred Vilard, poznat po ulogama u serijama „Svi vole Rejmonda” i „Moderna porodica” umro je u 86. godini.

Foto/Printscreen/YouTube

SPORT

Srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović izabran je u najbolji tim decenije Evrolige (2010-2020), glasovima navijača, medija, igrača i trenera. On je drugi srpski igrač u najboljem timu decenije Evrolige, posle Miloša Teodosića. Pored njih u „Top 10” su još: Dijamantidis, Navaro, Hajns, Dončić, Veseli, Ljulj, Printezis i Spanulis. FIBA je saopštila da će se kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju, za košarkaše, održati od 29. juna do 4. jula 2021. godine. Predsedništvo Košarkaške lige Srbije odlučilo je da otkaže Superligu usled pandemije korona virusa, i ne proglasi šampiona Srbije.

Gol Dejana Stankovića sa pola terena u dresu Intera protiv Šalkea 2011. godine proglašem je za četvrti najlepši u istoriji Lige šampiona, u anketi uglednog francuskog lista Frans fudbal. Takmičenje u nemačkoj fudbalskoj Bundesligi je nastavljeno 15. maja, a u Linglong Superligi Srbije 30. maja. Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su treću uzastopnu, ukupno 31. šampionsku titulu, pošto su savladali Rad na Banjici sa 5:0. Belorusija je bila jedina zemlja u Evropi u kojoj su se igrale fudbalske utakmice tokom pandemije koronavirusa, iako je do maja evidentiran 21.101 slučaj i 121 smrtni ishod među obolelima od ove bolesti.

Sjajna vest stigla je iz Bolonje – tamošnji istoimeni fudbalski prvoligaš je objavio da se prvi trener Siniša Mihajlović vratio na posao, posle velike borbe sa leukemijom. Ostatku planete je ostalo još borbe sa “novom normalnošću”, i postepeno navikavanje na život, koji posle karantina više nikada neće biti kao pre.

Piše: Ivan Marinković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar