NAJBOLESNIJA porodica u istoriji: Uživali su u INCESTU i orgijama, u svoje ludilo uvukli su i decu

Ništa im nije bilo strano, živeli su za bol, perverziju i najluđe ideje u krevetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen/AnneSoshi

Čak i u svetu korupcije, politike i razvrata kasnog Srednjeg veka u Evropi pojedina imena izazivala su jezu i širila nelagodu gde god da su se pomenula.

Članova te porodice plašili su se, ogovarali ih i verovatno i zavideli im, pa je danas nemoguće sa sigurnošću reći gde se završava istorijska zbilja i počinje mit koji se stvorio oko njih. Takve su bile – Bordžije.

Bordžija je bila španska plemićka porodica, poreklom iz Aragona. Vladale su gradom Gandija u provinciji Valensija pre nego što su se u 15. veku preselile u Rim.

Kod njih je sve počelo sa jednom “trojkom” – Rodrigom Bordžijom i njegovom decom – Čezarom i Lukrecijom Bordžijom.

Najperverzniji vladar sveta spavao samo sa SESTRIČINAMA! Ženio ih, a u krevetu tražio da ga zovu “UJKO”

Rodrigo je još kao mladić shvatio moć katoličke crkve pa je svu svoju pažnju usmerio ka uspinjanju u njenoj hijerarhiji. Postao je kardinal kada je 1492. umro papa Inoćentije, pod imenom Aleksandar VI. Za početak, novi papa bio je sve samo ne smeran i bogobojažljiv čovek. Aleksandar VI uživao je u lovu, hrani, piću i, iznad svega – ženama!

Ime pape Aleksandra VI zauvek je zapamćeno kao ime razvratnika i čoveka koji se ni od čega ne usteže da bi došao do cilja. Ipak, pošetno je reći i ovo – reputacija koju danas ima uglavnom potiče od njegovih neprijatelja – italijanskog plemstva i rimokatoličkog sveštenstva čiju je moć oduzeo.

Istorija i te kako pamti Bordžije, Foto: Istorijskizabavnik.rs printscreen

Papin sin Čezare Bordžija bio je “najzgodniji muškarac u Italiji”. Rođen iz veze tadašnjeg kardinala Rodriga i njegove ljubavnice Vanoze de Katanej bio je visok, stasit mladić koji je uživao u lepom odevanju, zabavama i ženama. Tokom godina postao je otac za najmanje 11 dece od kojih su neka kasnije koristila prezime Bordžija.

Izgleda da je Čezare oduvek zapravo želeo vojnu karijeru, pa 17. avgusta 1498. postao prvi čovek u istoriji koja se dobrovoljno odriče kardinalske titule kako bi mogao da se posveti vojsci. S imenom ovog vojskovođe danas je povezan pojam hladnokrvnog ubice koji ne preza ni pred kakvim zločinom.

Još bezbroj afera vezano je za ovog plemića. O Čezareu su kružile jezive priče. Jednu su šaputali da je odsekao jezik nekom satiričaru koga je čuo da se šali na njegov račun. Drugi da je najviše uživao da stoji na balkonu iznad zatvorskog dvorišta i gađa zatvorenike samostrelom. Ipak, najviše glasina o Čezaru kružile su u vezi sa odnosom koji je imao sa svojom sestrom – Lukrecijom Bordžijom.

Lukrecija Bordžija bila je očeva ljubimica rođena kao još jedno od njegove vanbračne dece. Bila je zlatokosa i prefinjena, belog vrata i bisernih zuba, uz to i vrlo obrazovana. Prvi prosci su je isprosili pre nego što je napunila 11 godina, ali ih je njen otac nakon što je postao papa odbio tražeći moćnijeg pojedinca da preko braka sa njim veže svoju porodicu.

Dve SESTRE se takmičile koja će prva da spava sa ocem! Pobednica dobila nikad BOLESNIJU nagradu od njega

Sa 12 godina Lukrecija je data vladaru Pezara, udovcu u godinama, Đovaniju Sforci. Priređeno je veličanstveno venčanje, kojem je prisustvovalo pola Rima. Međutim, brak nije dugo potrajao, a šta je tome bio razlog danas nije baš najjasnije.

Najverovatnije su Bordžije shvatile da Lukrecijinu ruku mogu da ponude mnogo boljem proscu. Nesrećnog mladoženju proglasili su za impotentnog, da je njegova mlada žena i dalje devica i da brak treba poništiti zbog “nekonzumiranja”.

Sforca se zakleo da će se osvetiti Bordžijama. Navodno je izjavio kako je “upoznao svoju ženu bezbroj puta, ali da ju je papa odveo od njega ni zbog čega drugog nego da sam spava sa njom”.

I zaista, bilo je mnogo onih u Rimu koji su verovali da ima “nešto bolesno” u odnosu pape i Lukrecije i da su Lukrecija i njen brat Čezare takođe ljubavnici. Da li je ovo tačno ili nije, danas je nemoguće utvrditi. Tek, Sforca je bio prinuđen da potpiše poništenje braka, napustio je Rim, a Lukrecija je bila slobodna.

A onda se Rimom pronela priča da mlada lepotica “švrlja” i to sa španskim plemićem Pedrom Kalderonom, papskim komornikom. Šuškalo se čak i da je Lukrecija trudna, a Kalderon je jednog dana jednostavno pronađen mrtav u Tibru. Glavni osumnjičeni je, pogađate, bio Lukrecijin brat Čezare, ali zločin naravno, nikada nije rasvetljen.

Lukrecija je rodila sina koji je kasnije postao vojvoda od Napija. Njegovo poreklo je ostalo obavijeno misterijom, a šuškalo se čak i da je plod incesta i da je pravi otac deteta zapravo bio Čezare.

Sledeća partija za Lukreciju takođe je bila smišljena iz političkih razloga. Bio je to Alfonso, vojvoda od Bišeljijea, vanbračni sin kralja Napulja. Par je živeo relativno skladno dok mladoženja i mladin brat nisu došli na ratnu nogu.

I opet, Alfonso je završio mrtav. Ipak, izgleda da je Lukrecija gajila bar neku dozu naklonosti prema njemu jer je poznato da je bila u dubokoj žalosti, na neko vreme se povukla iz javnosti i navodno bila besna na brata.

Ako je nešto od ovih govorkanja i bilo istina, njena ljutnja nije dugo trajala. Lukrecija se na nagovor oca po treći put udala i to za Alfonsa, sina vojvode od Ferare. I dalje je bila predmet ogovaranja i spletki i njeno ime pominjalo se u vezi sa mnogobrojnim ljubavnicima koje je imala.

I pored svog bogatstva koje su imali i straha koji su oko sebe širili, moć Bordžija počela je da bledi nakon smrti pape Aleksandara VI 1503. godine.

Iako je bio sposoban vojskovođa i državnik, Čezare je imao problema da nastavi uspešnu vladavinu bez podrške papstva. Uhapsio ga je novi papa – Pije III, pobegao je iz zatvora, ali je njegovu konačnu propast izazivao izbor za papu smrtnog neprijatelja Bordžija – kardinala Đulijana dela Rovere. Poginuo je 1507. u bici kod Navare.

“Ne zaboravi mi na grudi”: Otac i ćerka se pred kamerama LJUBILI i MAZILI, a tek kad čujete zašto (VIDEO)

Čezareova originalna grobnica je bila u crkvi Santa Marija u Vijani. Na njoj je pisalo: “Ovde leži u malo zemlje onaj koga su plašili svi, onaj koji je držao mir i rat u svojoj šaci”. Međutim, 1537. lokalni sveštenik naređuje da se njegovi ostaci premeste na lokaciju izvan crkve.

Što se Lukrecije tiče, i danas je pitanje da li zaslužuje ružnu reputaciju koja je vekovima prati. Izvesnije je da je u rukama oca i brata ona bila samo oruđe koje su koristili po potrebi u političke svrhe, a ona nije imala dovoljno snage da se tome odupre. I pored činjenice da je po tome najpoznatija, nema dokaza da je bilo koga ikada otrovala.

Živela je u Ferari i imala brojnu decu. Važila je za veliku mecenu umetnosti i zaštitnicu umetnika. Umrla je 1519. posle jednog preranog porođaja. Imala je samo 39 godina.

Njihovi mnogobrojni potomci vekovima su krojili političku sliku Evrope i bili među najmoćnijim pripadnicima plemstva “starog kontinenta”.

“Ležao je na njoj, ona je samo stenjala”: Uhvatila majku i sina u krevetu i napravila im pakao od života



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar