TRIKOVI U KUHINJI

Kako da ne puca slavski kolač – saveti za savršeni slavski hleb

Kako da se slavski kolač ne rascveta po površini?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: profimedia/Dejan Krsmanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Slave već uveliko traju, a za par dana nam dolazi i Sveti Nikola – jedna od najvećih i najposećenijih slava u Srbiji. Kao i svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, odnosno pogače. Pravljenje savršenog slavskog kolača može biti izazov, kako pronaći prave mere za kolač, kako ga ukrasiti i kako da ne puca slavski kolač?

Pripremili smo ovaj tekst baš da bismo vam razrešili ovu nedoumicu i pomogli vam da napravite savršenu slavsku pogaču. Postoji par pravila koje treba da poštujete kako pogača ne bi napukla, sa druge strane, na neke faktore, kao što je kvalitet rerne ili brašna baš i ne možete da utičete.

Nastavite sa čitanjem i daćemo vam savete kako ispeći slavski kolač da ne puca, a pored toga sakupili smo par recepata za slavske kolače, posne i mrsne koje ćete već prvi put napraviti bez greške.

Razlozi zašto slavski kolač puca

Kako da slavski kolač ne puca je pitanje koje muči mnoge domaćice, bilo da su sasvim nove u kuhinji, bilo da su nešto iskusnije. Nažalost, i onim najveštijima se može desiti da kolač malo napukne.

Generalno, koju god vrstu domaćeg hleba da se pravi, svaka domaćica će želeti da kora bude savršena. A onda kada se izvadi hleb iz rerne vidi se da je ispucao. Mnogi smatraju da to govori o kvalitetu hleba. Ispucalost ni malo ne narušava njegov ukus, možda ga čak i poboljšava jer hleb čini hrskavijim.

No, stvari drugačije stoje kada je u pitanju slavski kolač, kada se domaćice trude da sve izgleda savršeno. Pukotina na slavskom kolaču narušava tu estetiku i zato može prouzrokovati nezadovoljstvo, iako, na kraju krajeva, nije toliko bitno kako kolač izgleda, već da ste se potrudili da ga lepo napravite i ispoštujete hrišćanske običaje.

Foto: E-stock/Mirko Rodić

Postoji nekoliko razloga zašto slavski kolač puca:

1) Rerna ne greje ujednačeno. Starije ili neispravne rerne često imaju grejače koji više greju sa jedne strane u odnosu na drugu. Tako i testo neujednačeno narasta, što za rezultat uzrokuje pucanje. Ovo se smatra jednim od najčešćih razloga zašto kolač puca.

2) Ako vam kolač puca sa strane vrlo je verovatno da testo nije dovoljno naraslo pre nego što ste ga stavili da se peče. Dok mesite i razvlačite slavski kolač treba bar nekoliko puta da ga ostavite da odstoji da bi testo dovoljno naraslo. A pre samog stavljanja u rernu ga treba ostaviti na toplom mestu da naraste bar pola sata pre.

3) Testo je suviše vlažno ili suviše tvrdo. Tekstura testa je odlučujuća za kvalitet pogače. Ako se lepi za prste to znači da treba dodati još brašna, a tvrdo testo treba razrediti, jer za rezultat želite da dobijete mekano, vazdušasto testo.

4) Testo se osušilo dok je stajalo. Kad ostavite testo da odstoji uvek ga prekrijte ili folijom ili krpom jer kada testo duže vreme stoji na vazduhu, ono počinje da se suši. Ako u testu nema dovoljno vlage, mnogo lakše će doći do procesa pucanja.

5) Da li je brašno dobro skladišteno? Brašno treba da se čuva na tamnom i suvom mestu. Nemamo sumnje da ste ga vi čuvali kako treba, ali ne mora značiti da je isto radio proizvođač i prodavac. Vlaga može uticati na kvalitet brašna, čime lakše dolazi do njegovog pucanja. Ako ste sve u radili prema receptu, a slavski kolač ipak puca, vrlo je verovatno da je problem ili rerna ili brašno.

6) Slavski kolač se nalazi blizu gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da pukne kolač.

Ovo su osnovni razlozi za pucanje kolača, a u nastavku teksta ćemo vam pružiti savete kako da ne puca slavski kolač.

Slavski kolač
Foto: profimedia/Dejan Krsmanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Slavski kolač recept

Ovo je jedan prosti recept za mrsni slavski kolač. Potrebni su vam sledeci sastojci:

2 jaja,

1 šolja mleka,

1 šolja vode,

20 grama sirovog kvasca,

3 kašike ulja,

1 kašika soli,

2 kašike šećera,

1300 grama brašna tipa 400.

Slavska pogača priprema se tako što u vangli najpre umutite jaja, to možete učiniti ili ručno ili mikserom, dodajte šolju mleka, ulje i so. Sa strane izdrobite sirovi kvasac, ako vam se kvasac drobi pod prstima to znači da je svež, a u koliko je gnjecav, to znači da je duže vreme stajao u prodavnici ili vas kod kuće. Kvasac prelijte toplom vodom i kašikom šećera kako biste pokrenuli reakciju i ostavite dvadesetak minuta.

Nakon toga, dodajte kvasac i ostatak vode u vanglu i dobro razmutite. Tek onda u smesu dodavati malo po malo brašna. Oblikujte testo, nemojte ga mešati kao što to inače radite, nego ga pritiskajte blagim pokretima i razvlačite, da se što bolje razvije kvasac.

Kako da ne puca slavski kolač? Tako što ćete testo razvlačiti i ostavljati ga nakon toga da odstoji dvadesetak minuta na toplijem mestu prekriveno sa plastičnom folijom, ili sa krpom kako se ne bi osušilo.

Kada dobro premesite testo sledeći korak je da ga podelite na 7 delova. Njih ćete oblikovati u pojedinačnu jufkicu hleba. Jedna veća će biti u sredini, a ostalih 6 jednakih će ići oko centralne. Od najvećeg dela odvojite manji deo testa od koga ćete oblikovati pletenicu.

Kako da ne puca slavski kolač
Foto: profimedia/Dejan Krsmanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Slobodno se igrajte sa dekoracijom, možete napraviti veliku pletenicu da ide oko pogače ili oko centralne jufkice. Ukoliko želite možete napraviti još jednu manju pletenicu koja će ići popreko. Od drugih manjih delova testa možete oblikovati četiri C.

Slavski kolač pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, potom smanjite temperaturu i pecite još 15 minuta. Ako pogača brzo zarumeni, a nije se sasvim ispekla preko nje stavite aluminijumsku foliju. Takođe, okrenite u jednom trenutku pogaču na drugu stranu da bi se jednako ispekla.

Kako se pravi posni slavski kolač?

Ovaj recept je veoma prost i ako pratite ova uputstva neće biti potrebe da se pitate kako da ne puca slavski kolač. Ovo je uputstvo kako da bez greške napravite slavski kolač. Potrebni su vam sledeći sastojci:

1 kg brašna,

500ml mlake vode,

1 kocka svežeg kvasca,

100 mililitra ulja,

pola kafene kašičice praška za pecivo,

1 kašičica soli,

1 kašičica šećera

Priprema: najpre treba izmrviti kvasac, politi ga sa toplom vodom i staviti kašičicu šećera. Ostaviti kvasac da se sasvim istopi u vodi, pa onda ga presuti u vanglu. Dodati ulje, vodu i prašak za pecivo a potom lagano dodavati brašno i preko brašna so. Oblikujte testo i razvlačite ga.

Ako ste pratili ove mere, imaćete taman lepo, mekano testo koje se nelepi. Ako se lepi za prste i površinu potrebno je dodati još malo brašna. Ostavite neka odstoji testo na toplom mestu i prekrijte krpom. Ponovo umesite i odvojite testo na jedno veće i nekoliko manjih delova. Veliki deo će služiti kao osnova za pogaču, a od manjih delova možete napraviti dezen u vidu pletenica, ruža i raznih drugih đakonija.

Oblikujte pogaču i pletenice, ostavite da testo dostoji na toplom mestu još neko vreme, a potom stavite u rernu 20 minuta na 200 stepeni. Kada kora porumeni, smanjite temperaturu na 170 i pecite dok se testo sasvim ne ispeče.

Čim slavski kolač izvadite iz rerne, premažite ga sa uljem, kako bi dobilo lepi sjaj. Ako vas zanima detaljnije kako da napravite posni slavski kolač pogledajte ovaj video:

Kako da ne puca slavski kolač – saveti

Objasnili smo vam koji su sve razlozi za pucanje kolača i dali vam recepte kako da napravite posni slavski kolač. Kada znate razloge, moći ćete unapred da izbegnete pucanje kolača, tako što kolač nećete stavljati u blizini gornjeg grejača već ga stavite u sredinu rerne.

Za savršenu slavsku pogaču je neophodno da imate rernu koja dobro radi, kvalitetno brašno, da prekrivate testo dok narasta kako se ne bi osušilo i da tačno poštujete recepte koje smo vam preporučili, kako testo ne bi bilo ni previše vlažno ili tvrdo.

Ali postoji još načina kako da ne puca slavski kolač:

1) Ako se pitate kako ispeći slavski kolač da ne puca dovoljno je da pre pečenja malo izbušite viljuškom testo, kako se ne bi iznutra na punilo vazduhom i time uzrokovalo pucanje kore. Ovo se praktikuje i za slavske kolače, kao i za običan način spremanja hleba kada hoćete da izgleda kao da je iz pekare.

Kako da ne puca slavski kolač
Foto: profimedia/DejanKrsmanovic/Alamy/Alamy/Profimedia

2) Drugi način da sprečite pucanje kore jeste da pre stavljanja kolača u rernu premažete vrh kolača sa žumancem, to ćemu ujedno dati i lepu rumenu boju.

3) Pre stavljanja slavskog kolača u rernu, obavezno ostavite testo da narasta bar pola sata na sobnoj temperaturi ili u blizini radijatora (na nekom toplom mestu).

4) Testo treba dobro umesiti i dugo ga razvlačiti, što se duže mesi to je bolji kvalitet pogače.

5) Ukoliko imate rernu koja ne dihtuje dobro, ili ne greje jednako, možete napraviti savršen slavski kolač, ali će vam za to trebati strpljenja. Najpre, nemojte stavljati kolač na visoku temperaturu, jer će neravnomerno grejanje u šporetu prouzrokovati da jedna strana narastve više od druge i time uzrokovati pucanje kolača. Stavite kolač na nižu temperaturu, sačekajte i posle 15 minuta okrenite na drugu stranu i ponavljati postupak brzog okretanja kolača dok se pogača sasvim ne ispeče.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi i da ćete ove godine napraviti najbolji slavski kolač do sad. A u koliko vas zanima dekoracija slavskih kolača, preporučujemo vam da pročitate naš tekst o tome tako što ćete kliknuti na ovaj link.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar

  1. Testo ne treba deliti na loptice. Slavski kolač treba da bude ceo, iz jednog dela, jer predstavlja porodicu na okupu. Čak sveštenici kažu da ga ne treba previše ukrasavati.

    Odgovori
  2. U prvih 10 min .kolač probosti čačkalicom naročito na onoj strani gde je više narastao, dopeći kolač.Biće ravan

    Odgovori