ТРИКОВИ У КУХИЊИ

Како да не пуца славски колач – савети за савршени славски хлеб

Како да се славски колач не расцвета по површини?

Инсталирајте нашу иОС или Андроид апликацију
Фото: профимедиа/Дејан Крсмановиц/Аламy/Аламy/Профимедиа

Славе већ увелико трају, а за пар дана нам долази и Свети Никола – једна од највећих и најпосећенијих слава у Србији. Као и сваке године домаћице се труде да направе што боље славске колаче, односно погаче. Прављење савршеног славског колача може бити изазов, како пронаћи праве мере за колач, како га украсити и како да не пуца славски колач?

Припремили смо овај текст баш да бисмо вам разрешили ову недоумицу и помогли вам да направите савршену славску погачу. Постоји пар правила које треба да поштујете како погача не би напукла, са друге стране, на неке факторе, као што је квалитет рерне или брашна баш и не можете да утичете.

Наставите са читањем и даћемо вам савете како испећи славски колач да не пуца, а поред тога сакупили смо пар рецепата за славске колаче, посне и мрсне које ћете већ први пут направити без грешке.

Разлози зашто славски колач пуца

Како да славски колач не пуца је питање које мучи многе домаћице, било да су сасвим нове у кухињи, било да су нешто искусније. Нажалост, и оним највештијима се може десити да колач мало напукне.

Генерално, коју год врсту домаћег хлеба да се прави, свака домаћица ће желети да кора буде савршена. А онда када се извади хлеб из рерне види се да је испуцао. Многи сматрају да то говори о квалитету хлеба. Испуцалост ни мало не нарушава његов укус, можда га чак и побољшава јер хлеб чини хрскавијим.

Но, ствари другачије стоје када је у питању славски колач, када се домаћице труде да све изгледа савршено. Пукотина на славском колачу нарушава ту естетику и зато може проузроковати незадовољство, иако, на крају крајева, није толико битно како колач изгледа, већ да сте се потрудили да га лепо направите и испоштујете хришћанске обичаје.

Фото: Е-стоцк/Мирко Родић

Постоји неколико разлога зашто славски колач пуца:

1) Рерна не греје уједначено. Старије или неисправне рерне често имају грејаче који више греју са једне стране у односу на другу. Тако и тесто неуједначено нараста, што за резултат узрокује пуцање. Ово се сматра једним од најчешћих разлога зашто колач пуца.

2) Ако вам колач пуца са стране врло је вероватно да тесто није довољно нарасло пре него што сте га ставили да се пече. Док месите и развлачите славски колач треба бар неколико пута да га оставите да одстоји да би тесто довољно нарасло. А пре самог стављања у рерну га треба оставити на топлом месту да нарасте бар пола сата пре.

3) Тесто је сувише влажно или сувише тврдо. Текстура теста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тесто треба разредити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тесто.

4) Тесто се осушило док је стајало. Кад оставите тесто да одстоји увек га прекријте или фолијом или крпом јер када тесто дуже време стоји на ваздуху, оно почиње да се суши. Ако у тесту нема довољно влаге, много лакше ће доћи до процеса пуцања.

5) Да ли је брашно добро складиштено? Брашно треба да се чува на тамном и сувом месту. Немамо сумње да сте га ви чували како треба, али не мора значити да је исто радио произвођач и продавац. Влага може утицати на квалитет брашна, чиме лакше долази до његовог пуцања. Ако сте све у радили према рецепту, а славски колач ипак пуца, врло је вероватно да је проблем или рерна или брашно.

6) Славски колач се налази близу горњег грејача у рерни. Славски колач увек сместите на средину рерне, јер онај део који је ближи горњем грејачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да пукне колач.

Ово су основни разлози за пуцање колача, а у наставку текста ћемо вам пружити савете како да не пуца славски колач.

Slavski kolač
Фото: профимедиа/Дејан Крсмановиц/Аламy/Аламy/Профимедиа

Славски колач рецепт

Ово је један прости рецепт за мрсни славски колач. Потребни су вам следеци састојци:

2 јаја,

1 шоља млека,

1 шоља воде,

20 грама сировог квасца,

3 кашике уља,

1 кашика соли,

2 кашике шећера,

1300 грама брашна типа 400.

Славска погача припрема се тако што у вангли најпре умутите јаја, то можете учинити или ручно или миксером, додајте шољу млека, уље и со. Са стране издробите сирови квасац, ако вам се квасац дроби под прстима то значи да је свеж, а у колико је гњецав, то значи да је дуже време стајао у продавници или вас код куће. Квасац прелијте топлом водом и кашиком шећера како бисте покренули реакцију и оставите двадесетак минута.

Након тога, додајте квасац и остатак воде у ванглу и добро размутите. Тек онда у смесу додавати мало по мало брашна. Обликујте тесто, немојте га мешати као што то иначе радите, него га притискајте благим покретима и развлачите, да се што боље развије квасац.

Како да не пуца славски колач? Тако што ћете тесто развлачити и остављати га након тога да одстоји двадесетак минута на топлијем месту прекривено са пластичном фолијом, или са крпом како се не би осушило.

Када добро премесите тесто следећи корак је да га поделите на 7 делова. Њих ћете обликовати у појединачну јуфкицу хлеба. Једна већа ће бити у средини, а осталих 6 једнаких ће ићи око централне. Од највећег дела одвојите мањи део теста од кога ћете обликовати плетеницу.

Kako da ne puca slavski kolač
Фото: профимедиа/Дејан Крсмановиц/Аламy/Аламy/Профимедиа

Слободно се играјте са декорацијом, можете направити велику плетеницу да иде око погаче или око централне јуфкице. Уколико желите можете направити још једну мању плетеницу која ће ићи попреко. Од других мањих делова теста можете обликовати четири Ц.

Славски колач пеците на 200 степени око 20 минута, потом смањите температуру и пеците још 15 минута. Ако погача брзо зарумени, а није се сасвим испекла преко ње ставите алуминијумску фолију. Такође, окрените у једном тренутку погачу на другу страну да би се једнако испекла.

Како се прави посни славски колач?

Овај рецепт је веома прост и ако пратите ова упутства неће бити потребе да се питате како да не пуца славски колач. Ово је упутство како да без грешке направите славски колач. Потребни су вам следећи састојци:

1 кг брашна,

500мл млаке воде,

1 коцка свежег квасца,

100 милилитра уља,

пола кафене кашичице прашка за пециво,

1 кашичица соли,

1 кашичица шећера

Припрема: најпре треба измрвити квасац, полити га са топлом водом и ставити кашичицу шећера. Оставити квасац да се сасвим истопи у води, па онда га пресути у ванглу. Додати уље, воду и прашак за пециво а потом лагано додавати брашно и преко брашна со. Обликујте тесто и развлачите га.

Ако сте пратили ове мере, имаћете таман лепо, мекано тесто које се нелепи. Ако се лепи за прсте и површину потребно је додати још мало брашна. Оставите нека одстоји тесто на топлом месту и прекријте крпом. Поново умесите и одвојите тесто на једно веће и неколико мањих делова. Велики део ће служити као основа за погачу, а од мањих делова можете направити дезен у виду плетеница, ружа и разних других ђаконија.

Обликујте погачу и плетенице, оставите да тесто достоји на топлом месту још неко време, а потом ставите у рерну 20 минута на 200 степени. Када кора порумени, смањите температуру на 170 и пеците док се тесто сасвим не испече.

Чим славски колач извадите из рерне, премажите га са уљем, како би добило лепи сјај. Ако вас занима детаљније како да направите посни славски колач погледајте овај видео:

Како да не пуца славски колач – савети

Објаснили смо вам који су све разлози за пуцање колача и дали вам рецепте како да направите посни славски колач. Када знате разлоге, моћи ћете унапред да избегнете пуцање колача, тако што колач нећете стављати у близини горњег грејача већ га ставите у средину рерне.

За савршену славску погачу је неопходно да имате рерну која добро ради, квалитетно брашно, да прекривате тесто док нараста како се не би осушило и да тачно поштујете рецепте које смо вам препоручили, како тесто не би било ни превише влажно или тврдо.

Али постоји још начина како да не пуца славски колач:

1) Ако се питате како испећи славски колач да не пуца довољно је да пре печења мало избушите виљушком тесто, како се не би изнутра на пунило ваздухом и тиме узроковало пуцање коре. Ово се практикује и за славске колаче, као и за обичан начин спремања хлеба када хоћете да изгледа као да је из пекаре.

Kako da ne puca slavski kolač
Фото: профимедиа/ДејанКрсмановиц/Аламy/Аламy/Профимедиа

2) Други начин да спречите пуцање коре јесте да пре стављања колача у рерну премажете врх колача са жуманцем, то ћему уједно дати и лепу румену боју.

3) Пре стављања славског колача у рерну, обавезно оставите тесто да нараста бар пола сата на собној температури или у близини радијатора (на неком топлом месту).

4) Тесто треба добро умесити и дуго га развлачити, што се дуже меси то је бољи квалитет погаче.

5) Уколико имате рерну која не дихтује добро, или не греје једнако, можете направити савршен славски колач, али ће вам за то требати стрпљења. Најпре, немојте стављати колач на високу температуру, јер ће неравномерно грејање у шпорету проузроковати да једна страна нарастве више од друге и тиме узроковати пуцање колача. Ставите колач на нижу температуру, сачекајте и после 15 минута окрените на другу страну и понављати поступак брзог окретања колача док се погача сасвим не испече.

Надамо се да су вам наши савети били од користи и да ћете ове године направити најбољи славски колач до сад. А у колико вас занима декорација славских колача, препоручујемо вам да прочитате наш текст о томе тако што ћете кликнути на овај линк.

Извор: Објектив.рс

Коментари (2)

Оставите коментар

  1. Тесто не треба делити на лоптице. Славски колач треба да буде цео, из једног дела, јер представља породицу на окупу. Чак свештеници кажу да га не треба превише украсавати.

    Одговори
  2. У првих 10 мин .колач пробости чачкалицом нарочито на оној страни где је више нарастао, допећи колач.Биће раван

    Одговори

Издвојено за вас