Vladika Joanikije odgovorio Milu: Napravio je KOBNU GREŠKU, a sada KLEVETA Amfilohija na onom svetu

Episkop budimljansko-nikšićki smatra da je mitropolitova vizije bila sloboda i bratska sloga, a Đukanovićeva teror i Goli Otok

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije oštro je reagovao na nov napad predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Odlazeća vlast ima zlu nameru”: Vladika Joanikije iza PROTERIVANJA Božovića vidi nešto MRAČNIJE

Njegovo saopštenje, objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, prenosimo u celosti:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

„U svom poslednjem intervjuu agenciji Beta, Milo Đukanović izjavi kako živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije. Čovek za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da proverava kako je Crkva sticala imovinu za poslednjih osam vekova!? Principijelno, nema šta. Svi su jednaki pred zakonom osim predsednika. A njemu je zakon što mu srce žudi, što ne žudi u Kuran ne piše.

Milo takođe kaže da je on hteo da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podela! On koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i delio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, verujem da ih je hteo ”izmiriti”, ali tako da Srba nestane. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je, naprotiv, svoju dušu i celo svoje srce založio da sav od Boga povereni mu narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podela, brozomore i ostalih pošasti. Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok.

Milova novinarka napala ambasadorku SAD i zatekla gosta tvrdnjom: Pogledajte šta joj je odgovorio

Čovek bez osnovnih znanja iz istorije, kome su vera i duhovne vrednosti nepoznate kategorije, pogrešno je shvatio i eklisiologiju blaženopočivšeg Mitropolita. Oslanjajući se na svetog apostola Pavla, Mitropolit je često govorio da se Crkva ne zatvara u nacionalne, državne ili bilo koje druge zemaljske okvire. Dok je Mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovečanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je poterao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Jasno je da gajeći takvu nameru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz veronauke. Đukanović je takođe pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Saveta čuvanje jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve. Budući da je blaženopočivši Mitropolit predložio osnivanje pomenutog Saveta, on je i tim potezom kao i ukupnim arhipastirskim delovanjem dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije. Nikad, i ni u jednoj prilici.

Sraman ANTISRPSKI POTEZ Krivokapićeve vlade: Na sajtu Ministarstva saopštili šta misle o Kosovu

Kobna je bila greška gospodina Đukanovića što je poverovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio Mitropolit Amfilohije. Bezuspešno je i sa nekom vrstom opsednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao. Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu. Đukanoviću ostavi već jednom Mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži!“



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar