SKANDAL

Božović PROTERAN zbog izjave o Podgoričkoj skupštini iz 1918: Evo ŠTA se pre više od 100 godina desilo

Božović juče Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru!

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je kao razlog za takav potez navelo da je Božović juče Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je time takođe “unizio najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore” koja je 29. novembra 2018. godina usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrdi, “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisjedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš”.

“Odlazeći režim OČAJAN”: Mandić o proterivanju ambasadora Srbije iz Crne Gore

O čemu se zapravo radi odnosno šta se desilo u Crnoj Gori pre 100 godina što su Božoviću žestoko zamerili?

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija pod nazivom Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo države po završetku Prvog svetskog rata.

Zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. u Podgorici, a tada su donete neke od odluka koje su izazvale pravu buru.

Knežević OŠTRO: “Odlazeći režim poslao SRAMNU poruku da pravoslavno stanovništvo treba da bude proterano”

Tokom zasedanja Podgoričke skupštine zbačen je kralj Nikola i dinastija Petrovića Njegoša u korist dinastije Karađorđević. Tada je doneta još jedna važna odluka – ujedinjenje Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom i iskazivanje podrške ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu jugoslovensku državu.

Crna Gora PROTERUJE ambasadora Srbije: Božović proglašen za personu NON GRATA

Sa ovim odlukama se nisu saglasile pristalice svrgnutog kralja Nikole što je nedugo zatim dovelo do novih političkih zapleta.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar