Gorušica može da bude izuzetno iritantna a ponekad može da potraje satima.
Osećaj vraćanja želudačne kiseline kod ljudi izaziva neprijatnost, a u pojedinim slučajevima i bolove u grudima.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Postoji nekoliko osnovnih razloga zbog čega se pojavljuje žgaravica.
Hrana koju jedete
Izbegavajte previše masnu i previše začinjenu hranu jer ona ume da iritira želudac.
Način na koji jedete
Jedite polako i dobro sažvaćite hranu, jer će se u suprotnom javiti gorušica. Ukoliko jedete brzo, kiselina u želucu ne stiže da se prilagodi i javlja se ovaj problem.

Vreme kada jedete
Ukoliko jedete pre spavanja, sasvim je izvesno da će sila gravitacije da odradi svoj posao, da poklopac neće da se zatvori do kraja kada legnete i da će kiselina da pobegne iz želuca.
Izbegavajte previše vruće napitke, kao i gazirana i alkoholna. I previše kofeina može da izazove kiselinu.
Predlažemo vam 3 narodna leka za gorušicu:
Bosiljak
Nakon prvih simptoma povećanog lučenja kiseline u želucu i gorušice, uzmite i žvaćite oprane listove bosiljka. Takođe, možete prokuvati 3-5 listova bosiljka u šolji vode, zatim smanjite temperaturu i ostavite da vri nekoliko minuta.

Ovaj čaj možete zasladiti medom, ali nemojte dodavati mleko.
Cimet
Cimet je odličan lek za probleme s varenjem i želudačne tegobe. Dodajte kašičicu cimeta šolji vode i zagrevajte. Ostavite da ključa nekoliko minuta, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Ovaj čaj treba piti dva do tri puta dnevno.

Karanfilić kao lek
Ovaj začin može smanjiti lučenje kiseline u želucu i eliminisati gasove. Jednostavno žvaćite nekoliko zrna karanfilića tokom dana. Efikasan lek protiv kiseline i lošeg zadaha je i mešavina zgnječenog karanfilića i kardamoma.
Komentari (0)