Vodnjika je stari zaboravljeni napitak koji se sprema od jesenjih plodova kao što su: divlja jabuka i kruška, mušmule, šipurak, dunja i drugih. Ovo osvežavajuće piće kiselkasto-slatkastog ukusa puno je vitamina i drugih lekovitih svojstava, pa je kao takvo odličan izbor za hladne mesece u kojima dominiraju virusi i prehlade.
Vodnjika spremljena po receptu koji danas delimo sa vama sadrži vrlo malo alkohola, pa je mogu konzumirati i deca, a njen ukus možete obogatiti i drugim voćem po želji poput trnjine, drenjine i slično. Evo kako ovaj drevni lekoviti napitak možete pripremiti za sebe i svoju porodicu:
Vodnjika
Sastojci:
5 kg divljih krušaka
5 kg divljih jabuka
5 kg mušmula
3 kg šipurka
1 kg suvih šljiva
4 dunje
200 g zrna kleke
50 litara vode
Priprema:
U čisto i suvo bure složite voće koje ste prethodno oprali i očistili. Redosled slaganja voća i dinamiku treba prilagoditi sezoni kada stiže, odnosno kada se bere. Zbog toga se vodnjika najčešće ostavlja tokom nekoliko sedmica u periodu oktobra i novembra.
Voće prelijte vodom, prekrijte plastičnom mrežom i pritisnite nečim težim, kao kad ostavljate kupus.
Ostavite bure da vodnjika zri, okvirno 35-40 dana, a u međuvremenu možete dodati voće koje niste odmah dodali.
Nakon toga vodnjiku možete početi da konzumirate, tako što ćete je procediti i zasladiti medom, po želji. Uživajte u ovom zdravom i ukusnom napitku!
Komentari (0)