Sinod odlučio ko će voditi SPC umesto patrijarha Irineja

Tron preuzima najstariji po činu član "Crkvene vlade" dok se ne izabere novi poglavar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Sveti Arhijerejski Sinod je doneo odluku da će do izbora novog patrijarha Crkvom zvanično upravljati mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević), pišu Novosti na osnovu nezvaničnih saznanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je trenutno najstariji po činu član “Crkvene vlade”. Pre izbora za mitropolita dabrobosanskog bio je episkop zvorničko-tuzlanski i pre toga, vladika bihaćko-petrovački.

Za člana Sinoda izabran je odlukom Sabora SPC maja 2019. godine.

Kada se radi o sahrani preminulog patrijarha Irineja, Sinod je saopštio da će telo upokojenog poglavara SPC biti izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

“Telo blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru, gde će vernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim patrijarhom”.

Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save na Vračaru sa početkokm u 9 časova.

U nastavku svete liturgije biće služeno opelo, a telo patrijarha biće sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak ujutru malo posle 7.00 časova u svojoj 90. godini zbog posledica zaraze korona virusom.



Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar