Živećemo pod staklenim kupolama i uzgajati biljke: Ilon Mask o kolonizaciji Marsa (VIDEO)

Milijarder veruje da se poduhvat neće realizovati dok je živ

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SpaceX / Zuma Press / Profimedia

Milijarder Ilon Mask želi da kolonizuje Mars, i to nije tajna. Više puta je govorio o svom ambicioznom projektu i raketi Starship, koja će ljude u bliskoj budućnosti odvesti na Crvenu planetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osnivač kompanije SpaceX nedavno je otkrio svoju viziju, i objasnio da bi kolonizatori živeli pod staklenim kupolama, dok se ne okonča proces teraformiranja Marsa, odnosno, prilagođavanja njegove atmosfere za život ljudi.

Najveća raketa na svetu

Milijarder veruje da se takav poduhvat neće realizovati za njegovog života, ali da će Starship biti operativan u narednim godinama.

Upravo je SpaceX raketa ključna za Maskov plan, jer je dizajnirana da ponese teret do 150 tona ili 100 ljudi. Visoka je 50, a prečnika devet metara. Kada na nju dodate bustere i postolje, visoka je impozantnih 122 metra.

U budućnosti bi mogla da lansira i satelite u orbitu, slično Falconu 9, mada je prvenstveno zamišljena za istraživanje kosmosa.

Stanica za snabdevanje

Raptor motori, razvijeni za Starship, koriste tečni kiseonik i metan.

To znači da bi ljudi po sletanju na Mars mogli da “proizvedu” pogonsko gorivo (koristeći zatečene resurse), dopune rezervoare, vrate se na Zemlju, ili nastave let u nepoznato.

Foto: SpaceX / Zuma Press / Profimedia

Startap iz Njujorka, Air Company, nedavno je objavio zanimljiv koncept stanice za snabdevanje na Crvenoj planeti, a na renderima se vidi i “parkirana” SpaceX raketa Falcon Heavy.

Maskova kompanija je potvrdila da bi takva stanica bila deo početne faze kolonizacije Marsa, kao i da bi prva Starship posada mogla da poleti 2026.

Izgradnja u etapama

Poduhvat bi počeo uspostavljanjem sistema za preživljavanje, snabdevanje, podizanjem kupola za život i staklenih bašti, prenosi Inverse.

Uz širenje infrastrukture, stvorili bi se uslovi za naučna istraživanja, poput laboratorije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Teraformiranje Marsa došlo bi mnogo kasnije, verovatno kada bi zalihe ugljen-dioksida (“zarobljene” u unutrašnjosti planete) bile oslobođene.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar