Šta je “španski katenaćo”? Sve što smo znali se promenilo, nova kultura u fudbalu, La Liga u rasulu

U nekim od najvećih evropskih fudbalskih liga kao da se menjaju trendovi - italijanska Serija A je postala aktraktivnija nego ikad, španska La Liga odavno nije bila dosadnija za gledanje...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tano Pecoraro/LaPresse via AP

“Španski katenaćo” – tako je madridska “Marka” nazvala tamošnju Primeru nakon analize koja govori da u prvenstvu odavno nije viđeno manje golova.

La Liga je u ovom trenutku sezone 2020/21. na poslednjem mestu među najjačim ligama po broju golova – u proseku je viđen 2,41 pogodak po utakmici.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

Daleko ispred je Serija A (3,41), koja je ne tako davno bila pojam za tvrde mečeve, slede Bundesliga (3,21), Premijer liga (3,14) i francuska Liga 1 (2,82).

“Brojke govore same za sebe kada je u pitanju La Liga. One jasno kažu kakva je ideja fudbala. Odbrana se vrednuje više nego napad i to je loše za kompletan spektakl”, kaže španski trener Pako Hemes i dodaje:

“U Španiji smo na to i navikli, osim kada igraju najbolji timovi. Očigledan je strah od greške. Ekipe žele da pobeđuju, a da ne rizikuju. Atraktivne utakmice su predstava koja se prodaje, ali ovaj proizvod, u kojem malo ko uživa, neće niko da kupi”, jasan je Hemes.

Učinak od 2,41 gol po meču je najgori u La Ligi od sezone 2008/09, ali je poslednjih godina evidentna tendencija pada. Na primeri, u sezoni 2017/18. je prosek pogodaka po utakmici bio 2,69, sezonu kasnije 2,59…

Prošle, koju je obeležila pandemija koronavirusa, taj procenat je bio 2,48.

Hemes, bivši trener Rajo Valjekana, Las Palmasa, Granade…, veruje da je došlo vreme da se Španci ugledaju na Italijane.

“U Seriji A je uvek bilo što manje golova, to bolje. To svi znamo”, kaže Hemes, i dodaje: “A sada? Kome nije jasno neka pogleda kako je igrao Inter protiv Reala u Ligi šampiona. Dopada mi se kako sada izgledaju italijanske ekipe.”

Sergej KRIVI saigrače, Tumbaković BESAN zbog Kolarova: Tačno ćemo u glavu tražiti krivce!

Spektakl je, dakle, daleko od Pirineja. Bajern praktično postiže četiri gola po utakmici (3,85), dok u Seriji A ima čak osam ekipa sa prosekom od dva ili više pogodaka po meču. Prva je Atalanta (2,6), pa Napoli (2,52), slede Inter, Roma, Milan (2,28), Juventus, Kaljari (dva)…

“Brojevi se menjaju”, kaže novinar “Gazeta delo sporta” Filipo Riči.

“I upadljivi su, jer snaga La Lige više nije tako izražena. Tačnije, Real, Atletiko i Barselona su trenutno niži nivo nego ranijih sezona, to možemo da vidimo i u Ligi šampiona. U međuvremenu se “srednja klasa” timova podigla i sada postoji ravnoteža. Nije više realno da šampion države osvoji 90 ili 100 bodova”, tvrdi Riči i dodaje:

“U Italiji je evidentno da se menja kultura. Sve je veći broj timova koji žele da igraju fudbal, da napadaju kroz pas. U redu, nije to tiki-taka, ali pogledajte primere Atalante, Sasuola, pa i Intera… Napad počinje tako što golman ima loptu u nogama. U Seriji A je došlo do evolucije.”.

Real Madrid je prošle sezone primio 25 golova u 38 utakmica u LA Ligi i stigao do titule.

“Nema više Kristijana Ronalda da postigne po 40 pogodaka. Real je prošle sezone konsolidovao odbranu i to mu je donelo uspeh. Za isti takav način fudbala su svi ranije kritikovali Dijega Simeonea i Atletiko”, navodi “Marka” i citira bivšeg španskog fudbalera Hose Antonija Martina.

Po njemu, primer Dijega Godina, koji je letos napustio Inter i otišao u Kaljari, jasno pokazuje stvari na Apeninima.

“Antonio Konte mu je rekao: ‘Dijego, vraški si dobar, vrhunski profesionalac, ali treba mi drugačiji tip igrača’. Zašto? Zato što želi da igra fudbal iz poslednje linije.”

Otkriveno zašto su Dragoviću crveno-beli u srcu: Sanjao sam sa šest godina da zaigram za Zvezdu!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar