Naučnici otkrili neobičan UZROK visokog krvnog PRITISKA

Ko bi rekao...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Veliki broj ljudi pati od problema povišenog krvnog pritiska.

A razloga za to može biti mnogo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od nezdravog načina života, preko stresa.

Međutim, naučnici su, tokom nekoliko poslednjih godina, dokazali da izloženost buci ne utiče samo na sluh, već i na kardiovaskularno zdravlje, pa čak i probavu.

Autori studije su odlučili da se usresrede na dejstvo buke na hipertenziju.

Izloženost buci i krvni pritisak

Trenutno više od 100 miliona odraslih u SAD ima visok krvni pritisak. Ranije studije su istraživale povezanost između izloženosti buci i hipertenzije, ali su rezultati do sada bili nedosledni. Autori trenutne studije smatraju da je to delom zbog težine kvalifikovanja ukupne izloženosti buci prethodnih godina. Naučnici su, u poslednjem istraživanju, imali pristup podacima 21.403 radnika koji su bili izloženi profesionalnoj buci i koji su bili prosečne starosti od 40 godina. Ove informacije su proizišle iz ankete radnika u Chengduu u provinciji Sichuan, u Kini.

Foto: Freepik/KamranAydinov

Učestalost gubitka sluha se, prema očekivanjima, povećala zajedno sa brojem godina koje su učesnici proveli radili izloženi buci. Istraživači su, sveukupno, otkrili da su radnici sa blagim i visokim bilateralnim gubitkom sluha visoke frekvencije imali povećan rizik od hipertenzije od 34% pa su zaključili da “ova studija sugeriše da je profesionalna izloženost buci pozitivno povezana sa nivoom krvnog pritiska i rizikom hipertenzije.”

Autori su takođe otkrili i da je veza između izloženosti buci i hipertenzije najizraženija kod muškaraca. Smatraju da je to zbog toga što su muški radnici često izloženi većoj buci od žena.

Foto: Freepik/jcomp

Dodatna istraživanja

Autori naglašavaju da je navedeno istraživanje zapravo studija preseka, što znači da učesnike istraživanja nisu pratili više godina. Takođe su naveli i da njihova analiza nije mogla da uzme u obzir neke varijable koje takođe utiču na rizik od hipertenzije, a to su pušenje i unos alkohola. Dobijeni rezultati su, uprkos tome, pokazali povezanost između buke i povišenog krvnog pritiska, ali će morati da bude sprovedeno više istraživanja, da bi uzroci i posledice mogle da budu dodatno utvrđene.



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar