Svemirska aukcija: Prodaju se fotografije Nila Armstronga i selfi sa Meseca

Procenjena vrednost retke fotografije Nila Armstronga je 39.000 dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/JoBlo Movie Trailers

Retka fotografija američkog astronauta Nila Armstronga na površini Meseca nalazi se među hiljadama svemirskih fotografija koje će biti na aukciji kuće Kristis.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Više od 2.400 fotografija dokumentuje “zlatno doba istraživanja svemira” i najopsežnija je takva kolekcija koja je ikad došla na aukciju, kažu iz Kristis, prenosi Rojters. Najveća senzacija aukcije je neobjavljena fotografija Nila Armstronga snimljena tokom misije Apolo 11 1969. godine kada je postao prvi čovek koji je kročio na Mesec.

Tamo gde je gorela Morava: Dragoslav Mihailović dobio mural u rodnom gradu (FOTO)

U pratnji svoja dva člana posade Baza Oldrina i Majka Kolinsa, dok je koračao prašnjavom površinom Zemljinog satelita, Armstrong je slavno rekao: “Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”. U to vreme nijedna od fotografija koje je NASA zapravo objavila nije prikazivala Armstronga, koji je imao zadatak da stoji iza kamere i snima fotografije, ali onda je jedna izronila.

“Na većini fotografija astronauta koje vidite iz Apolla 11 je Baz Odrin. Ali na kraju misije, Buz je zapravo uzeo kameru i brzo snimio Nila. I na to se zaboravilo nakon uspeha misija. I ponovo je otkrivena tek 80-ih”, kažu iz Kristis.

Otvorena specijalna postavka: Milunka Savić je bila žena sa lavljim srcem, naš svetionik

Očekuje se da će fotografija koštati 30.000 funti (39.000 dolara). Još jedna slika koja će se pojaviti na aukciji je Oldrinov selfi, koji je snimio tokom misije “Džemini XII” 1965. godine.

Ostali predmeti na aukciji kreću se od ranih slika mračne strane Meseca od kasnih 50-ih do NASA i Apolo misija 1960-ih i 70-ih i završavajući se slikama “Crvene planete”. Onlajn aukcija traje od 6. do 20. novembra 2020.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar