Tamo gde je gorela Morava: Dragoslav Mihailović dobio mural u rodnom gradu (FOTO)

Jedan je od najznačajnijih domaćih pisaca dvadesetog veka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Dušan Ančić

Jedan od najvećih domaćih pisaca Dragoslav Mihailović je dobio mural u rodnom gradu – Ćupriji. Autor dragulja srpske književnosti “Petrijin venac”, “Kad su cvetale tikve” i “Gori Morava”, takođe, ove godine u novembru slavi 90. rođendan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mural je završila umetnica iz Paraćina Marija Radosavljević- Komarac. Mural koji prikazuje jednog od najznačajnijih srpskih autora se nalazi na fasadi jedne stambene zgrade koja se nalazi na ulazu u Ćupriju, iz pravca Jagodine – upravo kod mosta ne Velikoj Moravi.

Foto: Tanjug/Dušan Ančić

Marija je pobedila na konkursu Ustanove kulture Ćuprije, i njena ideja je bila da pisca naslika koristeći elemente likovne intepretacije motiva romana “Kad su cvetale tikve”.

Uvek ste mislili pogrešno: Ivo Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za delo “Na Drini ćuprija”

Dragoslav Mihailović je član SANU, a već godinama živi u Beogradu. Rođen je 1930. godine u Ćupriji. Prvo objavljeno delo mu je humoreska “Pismo” iz 1957. godine. Veliku popularnost je stekla njegova druga knjiga “Kad su svetale tikve” (1968). Treća knjiga “Petrijin venac” (1975) osvojila je Andrićevu nagradu.

Foto: Tanjug/Dušan Ančić

Roman “Čizmaši” objavio je 1983. i za njega dobio prestižnu Ninovu nagradu kritike, a 1985. godine i Nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine. Godine 1990. počeo je da objavljuje i dokumentarno-publicističku knjigu u više tomova – “Goli otok”. Prošle godine je izazvao pravo pometnju i oduševljenje kada je na Beogradskom sajmu knjiga potpisivao svoja dela.

Neobičan klasik: Don Kihot je oduvek bio kul, ali to mnogi ne znaju



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar