ZABELEŽENO JE

Ovo su POSLEDNJI TRENUCI Amfilohijevog života: Pričestio se, a onda se u bolnici desilo nešto veoma čudno

U 10 su počela da zvone zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori i zvoniće sve do sahrane u 10, 12 i 16 časova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh sveštenoga trona pećkoga, pričestio se poslednji put jutros oko 8 u Kliničkom centru Crne Gore.

Pričešće mu je u bolnički krevet prineo protojerej Branko Vujačić, podgorički paroh, a pored postelje sedeo je Amfilohijev monah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira, koji se od njega nije odvajao od 6. oktobra, kad je vladika primljen u bolnicu zbog infekcije koronavirusom. U 8.22, Amfilohije je preminuo. U bolnici je u tom trenutku, svedoče naši izvori iz KC-a, zavladao potpuni muk. Nedugo zatim, lekari i kompletno bolničko osoblje iz svih odeljenja počeli su spontano da se okupljaju u centralnom hodniku, želeći da na taj način odaju počast glavnom čuvaru pravoslavlja u Crnoj Gori i jednom od najuglednijih episkopa SPC, koji nikada nikog nije ostavljao ravnodušnim. Tužna vest odjeknula je u svim medijima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U bolnicu su stigli zatim i sveštenici SPC kako bi spremili mitropolitovo telo za transport u Cetinjski manastir, a ispred Kliničkog centra verni narod počeo je spontano da se okuplja i pali sveće. Plakali su svi. I lekari, i sveštenici, i narod… U Crnoj Gori se ne pamti tužniji dan od ovog kada ih je napustio voljeni đed, čovek zbog koga je mesecima više od polovine države učestovalo u veličanstvenim litijama.

“Mitropolit je umro u 8:20”: Lekari za Objektiv otkrivaju detalje GRČEVITE borbe za život Amfilohija

Neki građani su ušli i u bolničku sobu kako bi se poklonili telu mitropolita, koji je, kako se moglo čuti, u svojoj odori, sa krunom iznad glave i spokojem na licu, izgledao potpuno spremno za carstvo nebesko.

U 10 su počela da zvone zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori i zvoniće sve do sahrane u 10, 12 i 16 časova. Usledila je potom pretužna scena kada su sveštenici iznosili kovčeg sa telom mitropolita iz bolnice, prolazeći pored uplakanih medicinskih radnika, koji su se u tim trenucima krstili.


Mitropolitovo telo je na Cetinju dočekala reka ljudi koji su se okupili ispred Cetinjskog manastira, gde će sutra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 biti služena Sveta zaupokojena liturgija. Istog dana, u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka vladike u Podgoricu, gde će biti molitveno dočekani u 14 časova u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Hvala vam, znamo da ste se borili: Osoblje KC Crne Gore se oprostilo od Amfilohija (FOTO+VIDEO)

Podsetimo, mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom koronavirusom. Upala pluća je zalečena, a virusna infekcija je prestala, što je potvrdio i negativan test, a zabeleženo je i u zvaničnom lekarskom nalazu. Oporavak je tekao dobro, a onda se mitropolitovo zdravstveno stanje pogoršalo u četvrtak, kada je primećeno da otežano diše, uz bol u grudnom košu. Uzrok je bila pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomedijastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji je na kiseoničkoj terapiji tokom dužeg perioda. Ta komplikacija je na kraju i rezultirala ovakvim ishodom.


Mitropolit Amfilohije poručio je 20. septembra ove godine da sigurno neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– Nemojte da mislite da sam star za to. Ne, Gospod će je za moga života vratiti tamo gde je bila – izjavio je mitropolit Amfilohije.



Izvor: Alo

Komentari (1)

  1. У предвиђеном термину вести у 11 часова на САТ -Монтенегро да неби објавили да је преминуо Амфилохије,црногорска телевизија је пустила дечију емисију док су у Србији све приватне и државне телевизије па и Н1 објавиле да је преминуо Митрополит Амфилохије. Брука и срамота за Мила и братију!

    Odgovori

Ostavite komentar