Osećate MIRIS kafe čak i na velikoj udaljenosti? Naučnici imaju UPOZORAVAJUĆE objašnjenje

Ovde se ne radi o izoštrenim čulima, već o nečemu ozbiljnijem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Naučnici sa Univerziteta Portsmut iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su da postoji jedan način da saznate da li konzumirate previše kofeina.

Sve što treba da uradite jeste da se usredsredite na miris.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko imate naviku da dnevno popijete više od dve ili tri šoljice kafe, velika je verovatnoća da vam je kofeinska navika izmakla kontroli.

Kako to da znate sa sigurnošću?

Tim stručnjaka je utvrđivao ​​razlike u načinu na koji ljudi reaguju na miris kafe, u zavisnosti od toga da li su oni česti konzumenti kave.

Foto: Pixabay/GabiSanda

Došli su do zaključka da su veliki ljubitelji kafe daleko osetljiviji i mogu nanjušiti njen miris čak i u najslabijem kofeinskom napitku.

“Otkrili smo da što više kofeina osoba unosi u organizam, to brže prepoznaje miris kafe”, objašnjava dr Lorenco Staford, stručnjak za mirise i koautor studije.

Staford i njegov tim su takođe otkrili da oni sa izraženom željom za kafom imaju bolje prilagođenu sposobnost prepoznavanja kofeina.

Foto: Pixabay/stokpic

“Češći konzumenti kofeina uspeli su da otkriju miris kafe u mnogo nižim koncentracijama. Ta sposobnost se povećala sa rastom njihove žudnje za kafom. Oni koji su više želeli kofein, lakše su i nanjušili miris ”, kaže Staford.

Njihova otkrića su predstavljena uporedo sa studijama o drugim vrstama droga i utvrđeno je da tragovi različitih stvari mogu da izazovu potrebu kod zavisnika.

Zbog toga, kada sledeći put osetite miris kafe iz dalekog kafića, vredi se zapitati da li je vaša kofeinska navika otišla predaleko.



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar