BEZ KONTROLE: Deo Maskovih satelita otkazao “poslušnost”, tvrde astronomi

Projekat Starlink obezbediće super-brzi internet na Zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Kompanija SpaceX lansirala je u orbitu 835 Starlink satelita, koji će u budućnosti obezbediti super-brzi internet u najzabačenijim delovima Zemlje.

Poslednje informacije ukazuju da je 3% satelita, navodno, otkazalo “poslušnost” i pluta svemirom bez kontrole, prenosi Futurism.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Portal citira astronoma Džonatana Mekdovela, koji za Business Insider objašnjava da oni predstavljaju rizik po astronaute i druge letelice.

Svemirski otpad

SpaceX planira da “sagradi” sazvežđe od 42.000 Starlink satelita. Ukoliko se uzme prosek od 3%, to znači da bi svemirom moglo da luta 1260 objekata bez kontrole.

“Prosek nije drugačiji od ostalih, ali zabrinjava takva količina svemirskog otpada iz velikog sazvežđa”, rekao je Mekdovel.

Business Insider nije dobio komentar kompanije Ilona Maska, ali je SpaceX ranije obavestio Komisiju za komunikacije SAD da očekuju i manje od 1% “mrtvih” satelita.

U Zemljinoj orbiti kruži oko 3.200 neispravnih letelica, prema podacima Evropske svemirske agencije (ESA). Mnoge od njih predstavljaju ozbiljnu pretnju.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar