Crni PIRINAČ štiti od srčanog udara, dijabetesa i izvor je ZDRAVLJA

Nekada je bio zabranjen

Foto: Freepik/freepik

Kada pomislite na pirinač, u glavi su vam, verovatno, snežno bela cela zrna ove žitarice.

Oni koji striktno paze na liniju, verovatno pomisle na smeđa zrna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, verujemo da retko ko povezuje pirinač i crnu boju.

Crni pirinač je, zapravo, od davnina poznat kao lek za bubrege, jetru i probavne tegobe.

Srčani udar

Na azijskim jelovnicima je prisutan već hiljadama godina, a u doba vladavine kineskih careva je bio poznat kao “zabranjeni pirinač”.

Uzgajao se u malim količinama, jer je bio namenjen samo za cara i carsku porodicu, kao i za ostale ugledne porodice, dok široke narodne mase nisu smeli da ga uzgajaju, niti konzumiraju.

Danas nema status zabranjene namirnice, ali je proizvodnja ovog pirinča i dalje manja, nego belog ili smeđeg. Ovaj pirinač, za svoj tamni pigment, može da zahvali antocijaninima.

Foto: Freepik/freepik

Reč je o snažnim antioksidansima topivim u vodi, koji preventiraju stvaranje plaka u arterijama, a samim tim sprečavaju srčani udar.

Ovi antioksidansi kontrolišu nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno štite i od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu. Naučna studija, koja je 2010. godine sprovedena u Americi, je dokazala da crni pirinač sadrži više antioksidansa od borovnice.

Foto: Freepik/freepik

Izvor vlakana

Istraživanje je pokazalo i da crni pirinač poboljšava moždane fukcije i značajno usporava starenje mozga. Određene grupe antioksidansa, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljšavaju procese učenja i pamćenja. U pola šoljice kuvanog crnog pirinča se nalazi oko 160 kalorija i obilje fitonutrijenata, a odličan je izvor vlakana, gvožđa, bakra i belančevina.

Detoksikacija organizma

Konzumiranje crnog pirinča pomažet čišćenju tela od štetnih otpadnih materija i sprečava nastanak masne jetre. S obzirom na to da sadrži korisna vlakna, crni pirinač sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ovog pirinča se vežu za otpadne materije, čime olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Ovaj pirinač je, zahvaljujući tome, idealan izbor za sve one koji žele da smršaju.

Foto: Freepik/4045

Štiti od dijabetesa

Crni pirinač sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze. Ona se u telu apsorbira tokom dužeg vremena i time sprečava nagli porast šećera u krvi. S druge strane, beli pirinač pridonosi otpornosti organizma na insulin, čime povećava rizik od dijabetesa. Zato se crni pirinač preporučuje svima koji imaju početni starijum dijabetesa, kao i gojaznim osobama. Njegovim konzumiranjem mozak brzo prima signale sitosti i zato nema rizika od prejedanja.

Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar