Srbi će morati da nose maske i na otvorenom? Krizni štab sutra donosi važnu odluku za sve!

Na sednici će biti razmatrana situacija u celokupnoj Srbiji u kojoj se poslednjih dana dramatično povećao broj zaraženih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Sednica kriznog štaba biće održana sutra i kako se sanznaje na njoj će biti razmatrane nove moguće mere, ali konačna odluka o njima neće biti donesena sutra.

Na sednici će biti razmatrana situacija u celokupnoj Srbiji u kojoj se poslednjih dana dramatično povećao broj zaraženih. Kako se saznaje, očekuje se da situacija sa koronom u našoj zemlji u narednom periodu bude još teža i da bi mogle da budu donesene nove mere.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog veoma dramatične situacije, članovi Kriznog štaba upozoravaju da nam preti opasnost da dođemo i do 500 obolelih dnevno. Prema njihovim rečima, ako ne budemo poštovali mere i zadesi nas takav scenario, ugostiteljski objekti, splavovi, pozorišta i bioskopi odmah će biti zatvoreni, a đaci i studenti će nastavu pratiti isključivo onlajn.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da je do ovakve situacije došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera i napominje da je naviše zaraženih u Beogradu.

Ovako nešto smo i očekivali. Međutim, porast broja obolelih u prestonici videće se tokom ove nedelje, a ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno će biti trocifren, kao što je bilo i prethodnih dana. I pre nekoliko dana sam prognozirao da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe taj broj. I to se ostvarilo. Zato pratimo situaciju i gledamo da virus što je moguće više usporimo. Zato još jednom apelujemo na građane da nose maske, poštuju distancu, izbegavaju okupljanja, peru i dezinfikuju ruke”, ističe epidemiolog i član Kriznog štaba dr Kon.

Foto: Printscreen/Prva

Sa njim je saglasan i epidemiolog doktor Branislav Tiodorović.

“Ako budemo imali 500 zaraženih dnevno, što nije isključeno da se desi u naredne dve nedelje i ako se narod ne uozbilji, Krizni štab će morati da donese još rigoroznije mere. Najverovatnije nastava više neće biti u školama i na fakultetima, već isključivo onlajn. Takođe, treba onemogućiti da pevači nastupaju po splavovima i kafanama. A samim tim i potpuno zatvoriti te i druge ugostiteljske i kulturne objekte. Cilj je da se smanji cirkulisanje virusa i da izbegnemo scenario kakav je svuda oko nas”, kaže dr Tiodorović.

O situaciji sa koronom u Srbiji, govorio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da se brojke povećavaju i da se svuda pregovara kako bi se nabavila vakcina kada bude gotova.

On je za RTS napomenuo da u regionu broj pozitivnih mnogo više raste i da je, na primer, u Hrvatskoj 770 novih obolelih, što bi u Srbiji značilo 1.300 novih slučajeva zaraze, proporcionalno broju stanovnika.

“I dalje nije dramatično, nemamo veliki broj mrtvih i hospitalizovanih, sistem sve to za sada podnosi, ali je krajnje vreme da se ponašamo najodgovornije moguće i da razumemo da ćemo se suočiti sa opakom blolešću u najsurovijem smislu”, upozorio je Vučić.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar