Zaštitite PATIKE i cipele tokom KIŠNIH dana: Saveti kako da vam obuća ostane očuvana

Ne dopustite da vam kiša ili sneg uništi omiljenu obuću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Photographer2575

Patike u kombinaciji sa hladnim vremenom, kišom i snegom uopšte ne idu dobro.

To se naročito odnosi na platnene patike, koje već sada treba da odložite u vaš ormar, pošto ta obuća nikako nije imuna na kišovito vreme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak i obući koja se nosi tokom jesenjih i zimskih meseci je potrebna određena nega.

Zaštita patika i cipela od kiše i snega

Kožnim patikama i cipelama uvek je bolje na vreme pružiti što bolju zaštitu.  Idealno je da na početku hladne sezone nanesete sloj zaštite. To može da bude neki impregnacioni sprej. Obratite pažnju koji kupujete, pošto ih ima različitih za različite vrste i boje kože.

Cipele, Foto:Unsplash/neonbrand

To mogu da budu oni klasični, a ima i modernijih rešenja. Sada mogu da se kupe i moderne tečnosti u spreju koje će bukvalno odbijati vodu. Nisu ni previše skupi, a potpuno će zaštititi vaše patike i cipele od vode.

Ako nemate sprej za impregraniciju možete da iskoristite bila šta masno. Recimo vazelin ili čak mast za ruke ako baš nemate ništa drugo. Ipak, imajte u vidu da će to donekle promeniti izgled kože obuće. Zato je možda bolje da prvo probate na maloj površini, recimo kod pete i vidite kako će sve izgledati pre nego što premažete celu cipelu ili patiku.

Posle toga sačekajte da koža upije zaštitu i možete da je nosite napolje čak i po vlažnom vremenu.

Čišćenje

Čišćenje cipela, Foto:Freepik/rawpixel.com

Pre nanošenja zaštite, ali i svaki put kada se patike uflekaju potrebno ih je očistiti. Iako biste možda radije odmah pokušali da očistite fleke od soli i vode ne radite to. Pustite obuću da se osuši preko noći. Recimo pored radijatora ili peći. Ali ne previše tople peći da ne uništite dodatno patike. Previsoka temperatura može da izazove pucanje kože.

Ako su vam cipele ili patike sasvim natopljene vodom, ugurajte u njih stare novine koje će upiti vlagu i sačuvati oblik obuće. Posle toga ćete lako zastrugati krupnije fleke, poput blata ili fleka. One dublje, bele fleke od soli i vode se neće skinuti baš tako lako. Ali moguće je ukloniti i njih. Uzmite krpicu natopljenu u blagi rastvor deterženta i mlake vode.

Cipela, Foto:Pixabay/quinntheislander

Dobro ocedite krpicu da bude što manje vode u njoj i skinite fleke. Trudite se da što manje vode prenesete na kožu. Posle toga sačekajte da se patike osuše i onda ih premažite zaštitom. Ovde imate celu uputstvo za čišćenje patika.

Prevrnuta koža/antilop

Patike i cipele od prevrnute kože su posebno osetljive na vodu. Ako ikako možete izbegavajte njihovo nošenje po kiši i snegu. Ako ste ih već pokvasili, opet sačekajte da se sve osuši. A onda probajte da prljavštinu skinete četkom za antilop. Ako je nemate probajte četkicom za zube.

Antilop cipele, Foto:Unsplash/mnz

Ako to ne uspe, probajte da fleke obrišete gumicom za olovke. Ako ni to ne uspe, probajte sa vrlo blagom šmirglom. Ali budite pažljivi da ne napravite više štete nego koristi.

Kada se sve osuši, naprskajte poseban sprej za prevrnutu kožu. Po svaku cenu probajte da izbegavate kvašenje antilopa, čak i za pranje pošto će verovatno sve izgledati samo još gore nego ranije.



Izvor: Objektiv.rs, dominomagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar