Boom na nebu: Supersonični XB-1 je pravi naslednik Konkorda (VIDEO)

Naredne godine počinje testiranje putničkog džeta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ABACA/Abaca Press/Profimedia

Američki startap, Boom Supersonic, predstavio je sinoć prototip XB-1, koji slovi za naslednika “penzionisanog” Konkorda.

Letelica neće biti operativna do 2029, a gostima u Denveru prikazana je umanjena verzija, u kojoj je bilo mesta samo za pilota. Kada bude spremna za komercijalni prevoz, primaće 44 putnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kompanija planira da naredne godine započne testiranje supersoničnog džeta. Projektovan je za brzine do 1,3 maha, zahvaljujući General Electric motorima J85-15, koji se rade prvenstveno za vojsku.

Brojni izazovi u budućnosti

Boom Supersonic prilično kasni s ambicioznim projektom, jer su XB-1 prvi put najavili 2016, kada je rečeno da će letelica možda biti operativna 2020. Planovi su sada pomereni skoro za deceniju, prenosi Verge.

Pred kompanijom su brojni izazovi s kojima Konkord nije mogao da se izbori, pa je na kraju “penzionisan”, posle 27 godina službe. Među glavnim razlozima bio je pad letelice 2000. u francuskom Gonesu i činjenica da je Airbus (naslednik kompanije Aérospatiale) prestao da ih servisira.

Boom najavljuje i razvoj mlaznog putničkog aviona Overture, koji bi imao između 65 i 88 mesta. Tvrdi se da bi bio dva puta brži od standardnih džetlajnera, a destinaciju od Londona do Njujorka prelazio bi za svega 3,5 sata.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar