Voleli biste da ste STALNO ZALJUBLJENI? Evo zašto je to užasna ideja ako želite uspešnu vezu ili brak

Stručnjaci kažu da onaj ko se vodi isključivo strašću, ne može ostvariti ni jedan dugoročno održiv i kvalitetan odnos

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Freepik

Ah, kako bi bilo lepo zadržati osećaj zaljubljenosti dokle god smo sa nekim, zar ne?

Ili, ipak ne?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sa jedne strane da, leptirići u stomaku, nervoza, trema… sve su to divni početni stadijumi svakog ljubavnog odnosa, ali, stručnjaci upozoravaju da je ljubav prvenstveno odluka, te onaj ko se vodi isključivo strašću, ne može ostvariti ni jedan dugoročno održiv i kvalitetan odnos.

Ipak, možemo li prihvatiti ovake teorije, ako znamo da nam današnja moderna kultura poručuje, da ako nema strasti i zaljubljenosti u vašem odnosu, neto tu debelo nije u redu. I ne samo to, već i da se sa ovakvim stvarima ne treba miriti, jer “ko da li nas već iza ugla čeka nova ljubav”.

Foto: Freepik/ master1305

Talia Litman, bračna savetnica i kolumnistkinja portala YourTango, otkrila je da stvari nisu ni tako približno kakvim ih predstavljaju filmovi, knjige i pop kultura.

“Kroz svoj posao, svakog meseca viđam bračne parove koji mi dolaze jer osećaju kako se “udaljavaju” ili kod kojih je “zaljubljenost nestala”. Mežutim ovde su pravi problem njihova nerealna očekivanja”, objašnjava Litman.

Zašto je stalna zaljubljenost u braku loša ideja?

Sa jedne strane upravo to intezivno, eurofično iskustvo sa početka veze, odnosno romantična ljubav, trik je prirode da nas gura u smeru partnerskog povezivanja, a sve u cilju daljeg razmnožavanja.

Ipak, ako vratite priču unazad, koliko god ti osećaji bili lepi, imamo i onu drugu stranu: gde ste gotovo zaneseni, usredsređeni samo na tu drugu osobu, koja vam je centar svih interesovanja. Što bi se reklo: Ne jedete, ne pijete, ne dišete, već samo na nju ili njega mislite.

Foto: Freepik/freepik

Kada smo zaljubljeni, naše telo otpušta hormone koji utiču na naše funkcionisanje, ali i takođe isključuje delove mozga odgovorne za strah i procenu, što vas navodi na verovanje da je partner savršen, iako u stvari nije.

Ako biste ostali u tim “ljubavnim vrhuncima”, vaš bi brak bio osuđen na propast. Bilo bi nemoguće doneti dobre odluke, usredsrediti se na posao, održavati druge odnose ili paziti na decu.

Bili biste zaokupljeni, impulsivni i izuzetno umorni od neprestanog adrenalina (i od neprestanog seksa).

Foto: Freepik/master1305

Ljubav pre nego zaljubljenost

Zaljubljenost, po brojnim studijama, može da traje od šest meseci do godinu dana, nakon čega “zdravi” parove prelaze u fazu supružnika, čije su karakteristike manje intenzivni osećaji naklonosti i nežnosti.

Sa druge strane, psiholozi tvrde da je supružnička ljubav više poput prijateljstva. Parovi se povezuju zbog zajedničkih vrednosti, međusobnog poverenja i poštovanja i međusobne naklonosti.

Foto:Freepik/lookstudio

Ljubav je odluka, a ne trenutno stanje

Važno je pojasniti da svi doživljavaju i izražavaju ljubav na svoj jedinstveni način. Međutim, imajući to na umu, klinički psiholog Bobi Vegner, kaže: “Ono što mi znamo je da postoji razlika između požude, privlačnosti i vezanosti, koji se kombinuju sa onim što ja definišem kao ljubav”.

Faza vezanosti ključna je za dugoročnu ljubav, dodaje Vegner. Privrženost znači osećati dublju povezanost sa nekim, više od puke fizičke požude i privlačnosti. Psiholog Linda Kerol objašnjava da svaki par mora proći duboku međuljudsku povezanost, ali i sumnje, razočaranje i, na kraju, odluku o tome hoće li to izdržati, a sve to pre nego što dožive istinsku, trajnu ljubav.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar