ŽIVOTNA PRIČA

Dino Merlin – biografija: Odrastao u SIROMAŠTVU, lečio se na PSIHIJATRIJI, iz tuge napisao najlepše pesme

Otac ga je napustio, branili mu ljubav, a sada je jedna od najvećih balkanskih zvezda!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dino u spotu za pesmu "Rane"/Foto: Printscreen Youtube

Dino Merlin – biografija o tužnom detinjstvu, o borbi slavi i konačno o uspehu za koji se zna u celom regionu, pa i šire. On je jedan od najpoznatijih pevača i tekstopisaca širom bivše Jugoslavije i gotovo sve pesme su mu brzo postale hitovi, a ovo je njegova životna priča. Dino Merlin rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, a pravo ime mu je Edin Dervišhalidović.

foto:ScreenShot/Youtube

Muzički počeci Dina Merlina

Dino je 1983. godine osnovao grupu “Merlin” i bio je njen glavni pevač i tekstopisac. Sa ovom grupom izdao je pet studijskih albuma: “Kokuzna vremena”, “Teško meni sa tobom (a još teže bez tebe)”, “Merlin”, “Nešto lijepo treba da se desi” i “Peta strana svijeta”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Grupa se raspala 1990. godine, nakon čega Dino kreće u solo karijeru.

foto:ScreenShot YouTube

Dino Merlin biografija: solo karijera

Već naredne, 1991. godine, Dervišhalidović započinje samostalnu karijeru i uzima umetničko ime Dino Merlin. On nastavlja da pravi pop muziku, ali joj dodaje elemente elektronske, orijentalne i etno muzike praveći jedinstven zvuk.  Svoj prvi solo album objavio je 1993. godine pod nazivom “Moja bogda sna”.

On je napisao i prvu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Na takmičenju za pesmu Evrovizije učestvovao je tri puta: 1993. godine u Dablinu kada je napisao pesmu “Sva bol svijeta” koja je prva predstavljala Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu; 1999. godine u Jerusalimu kada je pevao pesmu “Putnici” sa francuskom pevačicom Beatris Pulo; i 2011. godine u Diseldorfu kada je predstavio Bosnu i Hercegovinu pesmom “Ljubav unazad”.

Sin Dina Merlina je momak za primer: Retko imamo priliku da ga viđamo, a evo i čime se BAVI (FOTO)

Album “Sredinom” objavio je 2000. godine i to je bio jedan od najprodavanijih albuma u jugoistočnoj Evropi u poslednjih 10 godina. Turneja koju je tada imao obuhvatala je više od 200 koncerata i imao je veliki koncert na Olimpijskom stadionu Koševo pred 80.000 ljudi.

Ništa manju popularnost nije imao ni album “Hotel Nacional” koji se u junu 2014. godine našao na 8. mestu Bilbordove top-liste.

Saradnja Dina Merlina sa drugim izvođačima

Osim što je sebi napravio brojne hitove, Dino Merlin je pisao i za druge. On nije sarađivao isključivo sa pevačima pop žanra, već je napisao i neke od najlepših narodnih pesama.

Foto: Youtube/Printscreen/ Vesna Zmijanac

Duet koji izvodi sa Vesnom Zmijanac, “Kad zamirišu jorgovani”, sam je napisao i odmah je postao najveći hit na prostoru tadašnje SFRJ. Dvadeset godina kasnije, on i Vesna su snimili i duet “Klupko” koji, ipak, nije doživeo toliku slavu. Zmijančevoj je napisao i pesmu “Sto života” 1990. godine.

Pevačici Ivani Banfić napisao je tri pesme: “Predaleko”, “Sretan ti stoti rođendan” i “Ja nikad neću znati”, a sa njom je snimio i duet “Godinama”.

U 32. godini pokosila ju je teška bolest: Jedna od najlepših pesama Dina Merlina krije POTRESNU PRIČU!

Sa Ninom Badrić snimio je duet “Ti si mene”.

Pesmu Zdravka Čolića “Kao moja mati”, napisao je upravo Dino Merlin.

Za Lepu Brenu je napisao pesme “Igraj, igraj” i “Jablan”, a za Cecu Ražnatović uradio je tri pesme: “Žarila sam žar”, “Zaboravi” i “Beograd”.

Foto: Youtube/ Screenshot

Zajedno sa Željkom Joksimovićen napravio je i otpevao pesmu “Supermen”; sa Eminom Jahović otpevao je pesmu “Med”, a ovoj pevačici napisao je i pesmu “Tačka”, sa kojom se i pojavila na muzičkoj sceni 2002. godine; sa Harijem Varešanovićem poznatijim kao Hari Mata Hari, otpevao je pesmu “Dabogda” u kojoj je opevano Sarajevo. Grupa “Hari Mata Hari” otpevala je i pesme “U znaku djevice” i “Sreća” koje je, takođe, uradio Merlin; sa Osmanom Hadžićem snimio je duet “Pustite me” koju je 1991. godine uradio za film “Bračna putovanja”.

Nagrade  koje je Dino Merlin osvajao

Ovaj umetnik osvojio je brojna priznanja u oblasti muzike, humanitarnog rada i kulture. Za duet sa Ivanom Banfić “Godinama” dobio je nagradu za hit godine 2001; za svoj album “Burek” iz 2004. godine osvojio je nagradu za pop album godine; nagradu za najuspešniju internacionalnu saradnju dobio je za duet sa Ninom Badrić “Ti si mene” iz 2004. godine; za pop pesmu godine dobio je nagradu više puta, a jedna od njih bila je za pesmu “Supermen” iz 2005. godine, duet koji je otpevao sa Željkom Joksimovićem.

Dino je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva u oblasti kulture i umetnosi 2017. godine.

Foto: Printsceen/Youtube

Privatan život Dina Merlina

Privatna biografija Dino Merlina je oličenje tuge, borbe i uspeha. Naime, Rođen je u siromašnoj porodici, a kada je bio mali otac ih je napustio, pa je ostao sam sa majkom. Kako su bili siromašni, veoma rano je morao da počne da radi i to u fabrici, a muzika mu je oduvek bila velika ljubav, naročito gitara. Nerado govori o svom privatnom životu, već sve što ga muči izražava kroz tekstove svojih pesama, a jednom prilikom je ipak rekao da je ocu oprostio što ga je napustio, ali da nije zaboravio.

RASPLAKAĆE VAS: O njoj se pisalo mesecima, a niko nije znao da glumi u ovom spotu Dina Merlina! (VIDEO)

U srećnom je braku već 35 godina, sa suprugom Amelom, sa kojim ima ćerku Amelu i sina Hamzu. On i Amela naporno su se borili sza svoju ljubav jer je ona bila bogata, a on siromašan, pa se njeni roditelji nisu slagali sa njenim izborom partnera. Kako ljubav sve pobeđuje, tada dvadesetogodišnja Amela, tajno se udala za Dina i prešla da živi sa njim i njegovom majkom.

Šeste meseci roditelji nisu želeli da je vide, ali na kraju su popustili i sada su u sjajnim odnosima. Dino nije želeo da odustane od muzike, što je često predstavljalo problem i izazivalo neprilike u njegovom braku, jer niko nije mogao ni da sluti koliki uspeh će on doživeti.

Foto: Screenshot Youtube

Pesme Dina Merlina koje su nastale u najtežim trenucima njegovog života

Iz ljubavnih i privatnih problema nastale su njegove pesme: “Kokuzna vremena”, “Kad si rekla da me voliš” i “Paša moj solidni”.

Dok je stremio ka svojim snovima, kako je mnogo godina kasnije Dino rekao, podršku mu je pružao samo jedan komšija, Alija Miladin. Alija je kasnije poginuo u ratu, a pevač mu je posvetio stihove pesme “Da te nije Alija”.

DINO MERLIN postao DEDA! Na svet je došao Nezir! (FOTO)

Malo kome je poznato to da je Dino Merlin svojevremeno bio i na psihijatrijskom lečenju u Nemačkoj, gde je i napisao pesmu “Ja potpuno trezan umirem”.

Najteže od svega mu je pala majčina smrt, te je upravo njoj posvetio jednu od svojih najlepših balada “Nedostaješ”. Dino Merlin je dokaz koliko biografija utiče na život umetnika i njegovo stvaranje.

O njegovoj popularnosti dovoljno govori i to što je 2017. godine televizija “Al Džazira Balkan” snimila dokumentarni film o njemu, pod nazivom “Sredinom”, a akcenat filma je na tome da muzika širi ljubav i spaja narode.

B.K.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar