Mercedes budućnosti ima KRLJUŠTI! Najluđi model u istoriji nemačkog giganta (VIDEO)

Podsećamo na ovaj neverovatan koncept u čast nastavka filma "Avatar", koji stiže naredne godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mercedes-Benz / Ferrari / Profimedia

Polovinom godine, korona je zaustavila snimanje dugoočekivanog nastavka filma “Avatar”, Džejmsa Kameruna, čiji budžet premašuje neverovatnih milijardu dolara.

Ukoliko ste ljubitelj naučne-fantastike sigurno ste odgledali akcionu avanturu koja se odigrava na čudesnoj planeti Pandora, domovini naroda Na’vi. Oni se bore protiv surovih kolonizatora, spremnih da unište sve pred sobom zarad profita.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na’vi imaju sposobnost da komuniciraju sa svojom planetom, i neverovatnom prirodom, a upravo je taj detalj bio dovoljan za inspiraciju inženjera Mercedes-Benza. U čast nastavka “Avatara”, koji stiže u decembru 2021, podsećamo na koncept četvorotočkaša daleke budućnosti – Vision AVTR.

Čita otkucaje srca

U dizajniranju su učestvovali i stvaraoci “Avatara”, a Vision predstavlja sve ono po čemu je poznat Sajam potrošačke elektronike (CES), gde je vozilo i debitovalo početkom godine.

Toliko toga se može napisati o Visionu, a napomenimo da ne postoji klasičan volan, već centralna touch konzola. Ako vozač stavi dlan na nju, četvorotočkaš će očitati otkucaje njegovog srca.

Ambijentalna svetla podsećaju na domovinu naroda Na’vi, a svi važni detalji unutrašnjosti izrađeni su od recikliranih materijala.

Pogonski sistem

Svetlosne grupe igraju veliku ulogu, programirane su da pulsiraju, a blješte i sferični točkovi, zamišljeni kao “seme” Drveta duša s Pandore. Oni se rotiraju i omogućavaju vozilu da se kreće bočno ili dijagonalno.

Nemački inženjeri naveli su da automobil proizvodi 470 KS i da s jednim punjenjem baterija “dobacuje” čak 700 kilometara.

I da ne zaboravimo! Vision AVTR ima i “krljušt”, koja pojačava aerodinamične performanse Mercedesa budućnosti.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar