DOBRO JE ZNATI

Upalo vam je nešto u oko? Stručnjaci upozoravaju: Ovo nikako NE SMETE da radite

Postoje bolji načini da uklonite strano telo iz kapka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ user18526052

Svima nam se barem jednom u životu dogodilo, da nam je nešto upalo u oko.

Bilo da nam je u pitanju jak vetar, prašina u saobraćaju, trepavica, ili nešto potpuno treće, osećaj je neprijatan i a može biti i bolan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Instinktivna reakcija je da krenemo sa trljanjem oka, ali je to zapravo najgore što možemo uraditi, po rečima oftamologa širom sveta.

Naravno da je najbolje rešenje potražiti pomoć lekara, ali kada to nije moguće, u datom trenutku, postoje sigurniji načini da nešto izvadite iz oka.

Savet je da pokušate najprije češćim treptanjem pomeriti čestice, ne bi li izašle same iz oka. Pogotovo ako oko krene da suzi, koliko god bolelo, nastavite da trepćete, kažu lekari i napominju da oko u kom se nalazi strano telo, nikad ne treba trljati, jer ga možete oštetiti.

Plavo oko,Foto:Pexels/Lisa Fotios

Za sitnije probleme poput prašine u oku, nije uvek potrebno potražiti stručnu pomoć, odnosno, situacija se normalizuje realtivno brzo, osim ukoliko se javi dodatno crvenilo koje ne prolazi ili peckanje.

Ipak, ako je oko došlo u kontakt sa hemikalijama, ili oštrim predmetima, poput stakla, važno je da nikad sami ne pokušavate da izvadite predmet iz kapka, jer možete napraviti još veću štetu.

Operite ruke

Iako ovaj korak često zaboravljamo, na prvom mestu, trebalo bi da dobro operete ruke. Ne želite da u oko unesete bakterije i prljavštinu, te rizikujete daleko goru infekciju.

Foto: Freepik/freepik

Pokušajte da trepćete

Trljanje izbegavajte. Umesto toga, pokušajte da trćete što više i treptanjem “izbacite uljeza”.

Ogledalo kao saveznik

Najpre obratite pažnju da li možete jasno “locirati” problem. Ukoliko tako nešto nije odmah moguće, pokušajte da spustite donji kapak, a potom da podignite gornji. Trepćite između i ukoliko je potrebno, potražite pomoć osobe koja je ored vas.

Koristite štapiće

Najbitnije od svega, čak i kada su vam ruke čiste je, da nikad ne vadite iz oka prstima. Pogotovo ako imate duže nokte. Koristite maramicu ili štapiće za uši, koji su daleko pogodniji, zbog svoje mekše strukture.

Muškarac se umiva, Foto:Freepik/Racool_studio

Isperite oči

Ukoliko je potrebno, isperite oči barem vodom i izbegavajte jake kozmetičke preparate tog dana.

Šta ako oči dođu u kontakt sa šamponom ili drugim hemikalijama?

Na prvom mestu, kontakt sa stručnim licem. Ali, važno je znati koliko dugo oko treba ispirati. Za bilo šta blago nadražujuće, poput sapuna za ruke ili šampona, otprilike 5 minuta je dovoljno. Kada vam neke jače hemikalije uđu u oko, obavezno ih ispirajte najmanje 15 minuta. Za prodorne alkalije (npr. natrijum ili kalcijum hidroksid) ispirati najmanje 60 minuta. I zapamtite, kada vam hemikalije uđu u oko, uvek morate potražiti medicinsku pomoć!

A paprika i luk?

Mnogima se desilo da nehotice posegnu za očima, nakon što su, primera radi, seckali nešto ljuto. Ukoliko vam se desi ovako nešto, najpre ruke dobro operite sapunom, a potom, isperite oči mlekom koje razgrađuje kapsaicin u ljutim paprikama, te na taj način ublažava bol.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar