Ukoliko je pecivo ono što najviše volite da jedete, onda je današnji predlog pravi izbor za vas.
Ćabata ili štapići, vi odlučite.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ovo pecivo, poreklo vuče iz severne Italije, a ime ćabata, koje u prevodu znači papuča, dobilo je zbog svog karakterističnog, pljosnatog, širokog i izduženog oblika.
Pravi se lako i brzo i najbolje od svega, ne košta mnogo.
Najskuplji sastojak su zapravo masline.
Potrebno vam je:
500g brašna
1 kesica suvog kvasca
200g maslina (ili manje, na vama je)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Priprema:
Suve sastojke pomešajte u dubokoj činiji.
Zamesite mlakom vodom ali tako da testo ne bude previše tvrdo.
Rernu uključite na najvišu temperaturu.
Hleb zamesite na ravnoj ploči posutoj brašnom, a potom ga istanjite oklagijom i isecite na 6 jednakih delova.
Svaki od delova rastegnite u štapić, a potom utisnite u testo masline, koje ste pre toga isekli na kolutiće.
U pleh stavite papir za pečenje i poređajte štapiće.
Premažite ih vodom da ne bi bili previše brašnjavi.
I najbitnije – na dno rerne stavite šerpicu sa vodom, da bi štapići bili hrskavi.
Pecite ih pola sata, sve dok ne porumene.
Ukoliko pravite hleb, postupak je isti, s tim što ćete masline dodati kad zamesite testo, a potom ćete ga premesitite još jednom, piše na Ručak za 200 dinara.
I to je to.
Jednostavno, lako i neverovatno ukusno.
Prijatno!
Komentari (0)