ODBRUSIO IM!

“Ja sam najpoznatija gojazna osoba u regionu, sram vas bilo sve!”: Hrvatski pevač progovorio o problemu

Doživeo je veliku neprijatnost na plaži koja ga je naterala da progovorio o svom i problemu mnogih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Hrvatski pevač Žak Hodek (Jacques Houdek)  ostavio je bez komentara javnost a pre svega svoje pratioce na društvenoj mreži Facebook, gde je postavio jedan opširan i nadasve poučan status.

Naime, Žak je odlučio da progovori o ljudima koji su kao i on, sa suvišnim kilogramima, te šta sve gojazni ljudi trpe i sa kakvim se predrasudama i omalovažavanjem susreću.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

 

 

View this post on Instagram

 

Have a nice week, MY FRIENDS ❤️

A post shared by JACQUES HOUDEK (@jacques_houdek) on

Žak je naveo i da su oni često predmet “sprdnje” što se baš i njemu dogodilo tog dana na plaži, zbog čega se i odlučio da napiše ovo otvoreno pismo posvećeno svim gojaznim ljudima, ali i onima koji ih zbog toga osuđuju.

Njegovo otvoreno pismo sa Facebook-a prenosimo vam u celosti.

“A sad ćemo se malo uozbiljiti. Ok? Mislim da je krajnje vreme da ozbiljno popričamo o debljini i o odnosu društva prema gojaznim ljudima. Govoriću o ovoj problematici, čini mi se, sve više, sve glasnije. Govoriću u svoje, ali i u ime svih mojih debelih prijatelja, znanih i neznanih. Mislim da na tako nešto imam potpuno pravo; biti glas za sve nas koji smo se eto, sram nas bilo, “usudili” postati i biti debeli. Verujem da o tome moram govoriti jer osećam odgovornost, kao pretpostavljam najpoznatija gojazna osoba u regiji, a i kao neko ko živi taj život, celi život. Kao neko ko se i te kako ostvario i u privatnom i u poslovnom smislu, uprkos prognozama da zbog debljine sve to ja nikako neću uspeti… I na kraju, kao neko ko se oduvek bori sa tom bolešću. Da, bolešću. Gojaznost je BOLEST. Zapamtite to, odmah na startu, da vas opali kao šamarčina s Žakovim potpisom svaki put kad se odlučite narugati se nekome ko nije “predivan i vitak kao vi”. Zamisli, hahahhhha, ima debelo dupe, hahah ima stomačinu… To je baš jako smešno. Zamisli.
Sve nas, koji imamo problem s prekomernom težinom, osuđuje se i ponižava do te mere da sam potpuno uveren kako je danas daleko najveća “sramota” upravo – biti debeo. Mi smo, ustvari, u tolikoj meri stigmatizovani da je to postao pravi pravcati mobing. Osim klasičnog sprdanja na naš račun, tu se odmah tako olako i na prečac donose zaključci o našem zdravlju, bez da nam je iko napravio osnovne krvne analize ili pregledao nas – svi su stručnjaci, doktori, eksperti koji sve vide. A ne vide npr. cigaretu u svojim ustima. Ne vide one litre alkohola koji su u sebe nalivali za vikend. Ne vide svoje probleme. Vide debljinu i s gađenjem ustvrđuju da je ta osoba lenja, neuspešna, nesrećna… Predrasuda, u punom smislu te reči. E pa, ja nisam ni lenj, ni neuspešan, ni nesrećan. A kad bih odlučio objaviti rezultate svojih opširnih analiza verujem da bih posramio mnoge. Da sam, Bogu hvala, zdrav i da možda čak imam sve vrednosti bolje od vas, što biste onda rekli? Da mi je šećer 5.3? Da nemam baš ni jedan holesterol povišen? Da, upravo je tako. No, ja ipak imam svoju dijagnozu, a zove se insulinska rezistencija. Više o tome pisaću nekom drugom prilikom. Za sada ću samo ukratko, onako laički reći da se upravo zbog svoje genetike celi život borim s kilama, a insulinska rezistencija je učinila dodatni problem, da moj probavni sistem uđe u neku vrstu “lockdowna”, pa se stoga, nažalost, prekomerno debljam. Strahovito lako dobijam kile, a teško gubim na kilaži. Svemu tome svakako nije pomogao moj tempo i neuredan način života, nomadski, večno na putu, nikada u nekom ustaljenom ritmu. No, da ne ispadne da se sad tu nešto opravdavam, naprotiv… Ja preuzimam potpunu odgovornost za sebe i za svoj život. Borac sam, borim se s tim celi život, boriću se i dalje. I nikada neću odustati od sebe. Nikada.
No, to ne znači da mogu tolerisati ovakav način tretmana u društvu. Nemam više strpljenja za bilo kakve predrasude i nasilje. Dosta bi bilo! Potrebno je edukovati sve one ljude koji prema debljini imaju strahovite predrasude. A ima ih… ima vas… nemate pojma koliko. Nažalost… Ne znate – jer se s takvim problemom naprosto nikada niste susreli. Imate dobru genetiku, probavu… Pa, krenimo s edukacijom; lekcija prva kaže ovako nekako; SRAM VAS BILO SVE KOJI NA NAS GLEDATE S PREDRASUDOM! Zapamtili? Eh, sad će se javiti neki od vas i komentarisati da smo sami krivi, jer vi radite na sebi, a mi lenčuge ne…. Pa eto, ruku na srce, mnogi od vas mukotrpno radite da biste bili vitki. Istina. I svaka vam čast. Tu je i puno odricanja, vežbanja, pravilna ishrana… No, istini za volju – ipak je najveći broj onih koji i ne trebaju puno raditi na sebi, naprosto su – prirodno vitki, skladni. Ne vežbaju, jedu i piju šta god i kad god žele… Jasno da ne razumeju kako je to kad se sve “prima”… I tu se onda rađa problem, tu se stvara predrasuda.
Društvo u kojem danas živimo stvarno je licemerno – “olfo” smo svi jako tolerantni. Imamo razumevanja za baš sve moguće društvene različitosti, jer nas je neko ipak na sve te različitosti navikao, edukovao nas da ih prihvatimo. U realnosti, neki su ih stvarno prihvatili, a neki samo glume da je tako. Pa tako “znaju” da nije u redu rugati se nekom ko je “drugačiji”. To smo dakle savladali. Pa idemo onda sada još samo savladati da postoje i debeli ljudi. Uvek su postojali i uvek će ih biti. Idemo to konačno prihvatiti. Pa da svi zajedno lepše i skladnije nastavimo živeti naše živote u miru. Hvala.
S ljubavlju,
debeli Žak.”

 

 

View this post on Instagram

 

Zagreb, kak’ imam te rad ❤️ @zagrebtourist @croatiafulloflife

A post shared by JACQUES HOUDEK (@jacques_houdek) on

Pevač je potom opširno objasnio situaciju koja mu se tog dana dogodila na plaži i koja ga je nagnala da o ovome svemu javno progovori.

“P.S. na ovaj post me, svakako, podstakao svaki onaj pogled pun predrasuda koji mi je upućen tokom života. No, ipak, najviše me je podstakla situacija koja se dogodila danas na plaži, i to nakon što sam s nje otišao. Dva bračna para o meni su, pred vlastitom maloletnom decom izgovorila takve strahote, ne znajući da su moji prijatelji još uvek prisutni na plaži, u neposrednoj blizini njih, među njima i moj menadžer. Decu su, naime, između ostalog, učili da ne smeju jesti nezdravo, da ne bi, ne daj Bože, bila ružna i debela kao onaj pevač Žak, a usput su s decom podelili i da sam jako loša osoba, koju niko ne voli, koja je valjda najgora na svetu. Ironično, najviše se samnom sprdao jedan čovek u invalidskim kolicima, po svakoj zdravoj logici osoba koja bi, upravo zbog svoje životne situacije, trebala biti “veća”, te itekako senzibilna za različitost. Pred svojom su preslatkom decom toliko toksina pustili, da je mojoj ekipi doslovno pozlilo. Konfrontirao ih je i posramio moj menadžer; hvala mu što je stao u moju odbranu. Rekao im je da ih može biti sram pričati pred decom tako ružno o nekome koga uopšte i ne poznaju, a gospodinu u invalidskim kolicima koji o meni ima tako “divno” mišljenje je napomenuo da sam za osobe poput njega odradio nebrojane akcije, humanitarne nastupe i donirao novac. Ostale roditelje usput je samo podsetio koliko upravo deca vole Žaka, o čemu svedoči najprodavaniji album za decu svih vremena koji je Žak snimio i posvetio upravo njima, kao i nebrojeni koncerti koje je održao upravo za decu. Mislite li da su nešto naučili? Iskreno se nadam”, završio je Žak.

On je na ovom svom Facebook statusu dobio pregršt komentara podrške i ljubavi, zbog čega se zahvalio svim fanovima i prijateljima.

“Ne verujem, koja lavina komentara, koja ljubav… Hvala, sve vas volim!”

Da podsetimo, Žak je veoma uspešan kako u Hrvatskoj tako i van granica svoje zemlje. On je 2017. godine učestvovao na Eurosongu kao predstavnik Hrvatske, a njegov raskošan glas nadaleko oduševljava mnoge.

GOJAZNOST nije loša samo zbog fizičkog izgleda: Istraživanje je pokazalo da je rizična i za FETUS

M.M.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (5)

  1. Žak HOUDEK , ti nisi hrvat i zato se brigaj, ti si Čeh ili Slovak , a kada se tvoje prezime napiše u srbsko-hrvatskom jeziku se napiše i čita HOUDEK - GUDEK , jer slovo H u češkom jeziku čita se kao G , a pošto su gudeki debeli ne brigaj e , već samo ti pevaj . Kao pevač si odličan pevač .Samo napred.

    Odgovori
  2. Bravo Zak. Zabole me juzni deo ledja sta misle o meni. Srecna sam i zdrava. A kako bi reagovali lepi i vitki da debeli nipodastavaju njih?

    Odgovori
  3. Kako ti se ne bi smejali kad si dozvolio da tako izgledas. Na sta si misli i imas li u kuci ogledalo da vidis na sta licis. Zar te to nije nateralo da shvatis ozbiljno u kakvom si problemu. Tebi smetaju opaske na racun debelih, meni smetaju debeli jer ne zele sebi da pomognu.

    Odgovori

Ostavite komentar