Ilon Mask najavio (r)evoluciju, predstavio IMPLANT koji će ljude spojiti sa mašinama, lečiti bolesti

Tokom prezentacije svet je upoznao tri svinje kojima je ugrađen Neuralinkov mikročip

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AFP/Profimedia

Ilon Mask ponovo je u centru svetske (tehnološke) scene zahvaljujući moždanom implantu njegove kompanije Neuralink, koji je juče premijerno predstavljen.

Prezentacija simboličnog naziva “Tri mala praseta” prikazao je životinju Gertrudu kojoj je ugrađen mikočip veličine kovanice, što bi trebalo da predstavlja prvi korak ka izlečenju bolesti kod ljudi, istom vrstom implanta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mask je ranije najavio da bi mikročip napravio neku vrstu simbioze između čoveka i mašine i pomogao u lečenju neuroloških stanja, poput Alchajmerove bolesti, demencije i povreda kičmene moždine, ali i depresije i bolesti zavisnosti.

Zdrave i srećne svinje

Neuralinkov sistem sastoji se od implanta s hiljadu sićušnih elektroda, koji prati i prenosi moždane talase u kompjuter.

Ilon Mask je naveo da je kompanija imala tri svinje sa po dva implanta, a pokazao je i svinju Doroti, kojoj je mikročip ranije izvađen.

Foto / AFP / Profimedia

One su “zdrave, srećne i ne razlikuju se od drugih svinja”, rekao je ekscentrični milijarder.

I ja bih mogao da imam Neuralink u glavi, a vi ne biste znali. Možda i imam”, dodao je Mask.

Uređaj ispod lobanje

Milijarder je objasnio da su njegovi stručnjaci pre dva meseca ugradili Gertrudi moždani implant i da je on povezan s neuronima u njenoj njušci. Kada bi životinja nešto dodirnula njuškom, pokrenuli bi se i moždani električni impulsi, što smo mogli da pratimo na ekranu.

“Odustali smo od ideje prijemnika smeštenog iza uha i odlučili se za implant veličine novčića, koji bi se ugrađivao ispod lobanje”, objasnio je Ilon Mask.

Foto / AFP / Profimedia

Takva metoda predstavlja invazivniju proceduru u odnosu na ranije predstavljenu.

Neuralink planira da naredne godine započne usađivanje uređaja u ljudski mozak, kako bi se postigla simbioza s veštačkom inteligencijom (AI).

Telepatija i čuvanje sećanja

Zajedno s Maskom na sceni je bio i specijalno izrađeni robot za ugradnju mikročipa, a milijarder je objasnio da čitava procedura traje 30 minuta. Robot je programiran da odstrani deo lobanje, veličine novčica, i zameni ga implantom, koji se “zalepi” specijalnim lepkom.

Mask se tokom prezentacije dotakao i drugih mogućnosti Neuralinkovog sistema, između ostalog i “konceptualne telepatije”. Ona podrazumeva komunikaciju dve osobe putem misli, uz pomoć tehnologije.

“Budućnost bi mogla da bude prilično čudna. Moći ćemo da čuvamo i skladištimo sećanja. Bićemo u mogućnosti da ih prenesemo u naše novo, ili robotsko telo”, istakao je milijarder.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar