Ilon Mask pravi moždane implante, a stručnjaci upozoravaju na veliku opasnost (FOTO+VIDEO)

Krajem avgusta, ekscentrični milijarder predstaviće svetu rezultate dosadašnjeg istraživanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Gerd Altmann

Za 22 dana, milijarder Ilon Mask predstaviće svetu rezultate istraživanja i napredak njegovog projekta Neuralink.

Ukoliko niste upoznati, ekscentrični vizionar i njegovi inženjeri već duže vreme pripremaju i testiraju moždani implant, koji će napraviti neku vrstu simbioze između čoveka i mašine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono što zabrinjava jesu poslednja upozorenja da bi implanti mogli da budu podložni hakerskim napadima s katastrofalnim posledicama, kao što su brisanje ili krađa naših sećanja i veština!

Rizik po moždane ćelije

U razgovoru za portal Zdnet, sajber-eksperti upozoravaju da bi kriminalci mogli da provale u interfejs moždanog implanta i izazovu nenadoknadivu štetu. Iz tog razloga, potrebno je da čitav sistem ima neprobojnu zaštitu.

Hakeri bi mogli da pristupe razmišljanju i planovima političara, pripadnika vojske i drugih službi. Mogli bi da manipulišu podacima, koje razmenjuju kompjuterski sistemi i implanti, a posebna pretnja su maliciozni softveri.

“Kakvu štetu bi mogli da naprave? Ovde ne pričamo samo o krađi informacija, već i fizičkim posledicama po moždane ćelije“, rekao je dr Sasitaran Balasubramaniam, direktor Instituta za tehnologiju u Vaterfordu.

Lečenje bolesti i trauma

Ilon Mask pokrenuo je projekat Neuralink 2016. godine, s ciljem da poveže ljudski mozak i računare, što bi unapredilo naučna istraživanja i dostignuća.

Prema najavama, implanti bi pomogli osobama koje su zbog bolesti ili traume izgubile funkciju motorike, ali i u lečenju poremećaja koji dolaze iz mozga.

U svakoj priči postoji “ali”, pa tako i u Neuralinkovoj. Ovo puta, dolazi s crnim slutnjama koje su nam predočili sajber-stručnjaci.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar