Virtuelni novčanik pun kriptovalute: Američke službe nadmudrile teroriste i zaplenile bogatstvo

U akciju su bili uključeni Ministarstvo pravosuđa, FBI, Poreska uprava i obaveštajci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Maksim Evdokimov / Alamy / Profimedia

Kada su kriptovalute zaludele svet, mnogi su upozoravali da bi ih teroristi mogli iskoristiti za finansiranje svojih operacija. Upravo se to i dogodilo.

Tri velike organizacije – Hamasovo vojno krilo “Brigade Al-Qassama”, Al-Qaeda i Islamska država – odlučile su da organizuju “donatorsku akciju” i prikupe potrebna sredstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pomoću društvenih mreža i zvaničnih internet stranica, tražili su od istomišljenika donacije u Bitcoinima, ali su njihove planove razotkrile američke vlasti.

“Ništa nisu krili”

Ministarstvo pravosuđa SAD saopštilo je da su specijalizovane službe uspele da preuzmu kontrolu nad jednom od pomenutih web-stranica i preusmere uplate za Hamas u svoj virtuelni novčanik.

Al-Qaeda je tražila donacije za kupovinu novog oružja i to putem čet-aplikacije Telegram, dok su pripadnici ID koristili svoju internet stranicu i Facebook, kako bi prodavali lažnu zaštitnu opremu za COVID-19, i tako prikupili sredstva.

“Ništa nije bilo skriveno. Teroristi su mislili da su zaštićeni, jer popularne aplikacije koriste enkripciju”, rekao je Reutersu jedan od američkih agenata.

Vredna zaplena

Epilog čitave akcije su zaplenjeni računi za kriptovalute, četiri web-stranice, isto toliko Facebook profila, te ukupno dva miliona dolara u kriptovalutama.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da je reč o najvećoj zapleni kriptovaluta povezanih s terorizmom. U akciju su bili uključeni i FBI, Poreska uprava i obaveštajne službe.



Izvor: Objektiv.rs, Zimo.dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar