Nevreme stiglo u Srbiju: RHMZ UPOZORAVA na nepogode sa gradom, olujnim vetrom i pljuskovima (FOTO+VIDEO)

Kako se navodi u upozorenju koje je izdao RHMZ grmljavine će biti i večeras i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima, a sutra će zahvatiti celu zemlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Sadman Sakib

Snažno nevreme pogodilo je danas popodne okolinu Sombora i Odžaka, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje za zapadnobački okrug.

“Na teritoriji opštine Sombor (Bački Monoštor, Bezdan, Kolut, Bački Breg, Gakovo, Riđica…) jaki plјuskovi sa grmlјavinom, olujnim vetrom i gradom, koji će se u narednom satu premeštati ka Mađarskoj”, navedeno je na sajtu RHMZ.

Lokalne vremensek nepogode, prema najavi RHMZ očekuju se do večeras u Bačkoj, na severu Banata, u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na području Pomoravlјa. Na području Beograda suvo, navodi RHMZ.

Istovremeno, izdato je i hidrološko upozorenje da su na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice u sredu i četvrtak moguća su lokalna izlivanja.

Srbija će, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u sredu biti u crvenom meteoalarmu zbog grmljavine praćene gradom i velikom količinom padavina, većom od 30 l/m² u periodu do 3 sata.

Foto: RHMZ

Crveni meteoalarm znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Kako se navodi u upozorenju koje je izdao RHMZ grmljavine će biti i večeras i tokom noći u severnim i zapadnim krajevima, a sutra će zahvatiti celu zemlju.

Za sredu se predviđa najnestabilniji dan sa učestalom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, ali i sa uslovima za nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Vetar slab do umeren, u Banatu još ujutro i pre podne jak, jugoistočni, tokom dana u slabljenju (osim pri grmljavinskim procesima), a zatim i u svim krajevima u skretanju na istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 16 do 21 °S, a najviša od 22 do 27 °S.

U četvrtak će biti umereno do potpuno oblačno. Na severu uglavnom suvo, a u ostalim krajevima mestimično s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab do umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 19 °S, najviša dnevna od 23 do 30 °S. Takođe se očekuje lokalna pojava grmljavina sa količinom padavina većom od 10 l/m² u periodu do 3 sata.

Za petak se prognozira promenljivo oblačno i malo toplije sa sunčanim intervalima i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, češćim u brdsko-planinskim predelima, uglavnom u drugom delu dana. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 14 do 19 °S, a najviša od 27 do 30 °S. Lokalno se takođe očekuje pojava grmljavina sa količinom padavina većom od 10 l/m² za tri sata.

I u subotu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i popodnevnim kratkotrajnim loklanim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 14 do 19 °S, a najviša od 27 do 32 °S.

Prema prognozi za period od 9. do 13. avgusta, promenljivo vreme. Smenjivaće se sunčani periodi i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, češćim u brdsko-planinskim predelima. Temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar