Otkriven još jedan način prenošenja koronavirusa: Naučnici došli do važnih saznanja

I Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila ove navode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ enriquelopezgarre

Covid-19 nastavlja da zbunjuje naučnike i vodeće zdravstvene stručnjake posebno sada kada sumnjaju da postoji još jedan način putem kojeg se može širiti.

Sada sumnjaju da se koronavirus SARS-CoV-2 prenosi i putem stolice zaraženog pacijenta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naučnici i istraživači su sada otkrili da je osim simptoma gornjih disajnih puteva značajan broj pacijenata zaraženih kovidom takođe patio od gubitka apetita, mučnine, povraćanja i dijareje.

Studija objavljena u časopisu Gastroenterology udubila se u stomačne simptome, pa je tako dr Aleksander Podboj, autor studije izrazio sumnju da se kovid ne prenosi samo putem disajnih puteva.

“Trećina pacijenata koje smo ispitivali imali su gastrointestinalne simptome. Moguće je da nam nedostaje još jedan poznat način prenošenja jer smo se previše fokusirali na respiratorne simptome”, istakao je.

U studiji je čak 31,9 odsto zaraženih pacijenata prijavilo gastrointestinalne probleme, a simptome su opisali kao blage.

“Takođe smo primetili da je 40 odsto pacijenata imalo povišen nivo nenormalnog enzima u jetri, a da oni sa visokim nivoom zahtevaju veću hospitalizaciju”, ističe dr Džordž Kolankeril.

Tako i neka od istraživanja ukazuju na mogućnost da je Covid-19 prisutan u stolici i kada ga možda nema u respiratornom traktu.

“Bolest bi mogla biti prisutna prvo u stolici, a kasnije u respiratornom traktu. Iako je potrebno više dokaza, pretpostavljamo da kod nekoga ko ima kovid, njegova stolica može biti potencijalno zarazna baš kao i respiratorni sekret”, ističe on.

Prethodni testovi jesu otkrili da kovid može biti prisutan u fekalijama, a kod jednog čoveka čiji je uzorak stolice uzet, pokazalo se da je on održiv.

To bi značilo da ljudi koji odlaze u toalet, a zatim ne peru ruke, mogu širiti virus dalje.

Čak je i Svetska zdravstvena organizacija potvrdila ove navode.

“Postoje dokazi da infekcija kovidom može dovesti do crevne infekcije i biti prisutna u fekalijama. Međutim, do danas je samo jedno istraživanje uzgajalo virus iz jednog uzorka. Do danas nemamo izveštaje o fekalno-oralnom prenosu virusa”, naveli su dodajući da je posle svake nužde jako važno prati ruke.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar