Smanjite APETIT, a uživajte u hrani: Tajna je u izboru NAMIRNICA koje će vas brže zasititi

Vaš organizam će ostati zdrav, a prekomerna glad će postepeno nestati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/Pablo Merchan Montes

Ukoliko želite da smršate i pokušavate na sve načine da smanjite vaš apetit, imamo najbolje savete nutricionista za vas.

Prvo što bi trebalo da uradite je da izaberete dijetu koja bi imala režim ishrane u kom se smanjenje dozvoljenih kalorija odvija postepeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na taj način praktično trenirate svoj želudac da očekuje manje hrane i time smanjujete apetit, a vaš organizam ostaje zdrav.

Važno je da znate da je jedan od bitnih načina da smanjitite apetit to što ćete uključiti u ishranu pojedine namirnice i nutrijente koje će vas brže zasititi.

Proteini

Foto/Pexels/Engin Akyurt

Ako se pitate kako da smanjim apetit, odgovor je jednostavan ‒ jedite više proteina. Malo šta može pružiti osećaj zasićenosti kao proteini, pa su oni odličan način da smanjite unos hrane. Proteini duže kontrolišu nivo šećera u krvi, što direktno kontroliše napade gladi, naročito između obroka.

Pritom, proteini čuvaju vaše mišiće, što znači da ćete mršavljenjem izgubiti samo masne naslage a ne i mišiće koji su snaga vašeg organizma. Neka proteini čine 20-30% vašeg dnevnog unosa kalorija i apetit će se smanjiti. Naći ćete ih u raznim namirnicama, ali izdvajaju se jaja, jogurt ili neke od proteinskih suplemenata koji su odlična alternativa u veganskoj ishrani.

Vlakna

Foto/Pixabay/Ajale

Sem proteina i vlakna pružaju osećaj sitosti i odličan su način kako smanjiti apetit. Naučnici tvrde kako vlakna šire želudac, te usporavaju njegovo pražnjenje. Hrana se duže vari, a apetit se smanjuje. Vlakna se ubrajaju u ugljene hidrate i to one koji se ne vare lako. To znači da će vam biti potrebna manja količina hrana, a duže ćete se osećati siti. Tako ćete izgubiti apetit, a ujedno imati dovoljno energije.

Hrana koja sadrži dosta vlakana uključuje pasulj, grašak, sočivo, leblebije, integralne žitarice, ali i brojno voće (bobice), povrće i semenke (čia semenke, lanene semenke). Jedna od dijeta koja se bazira na vlaknima je i mediteranska dijeta.

Omega-3 masti

Foto/Pixabay/congerdesign

Sećate se priče o hormonima koji izazivaju osećaj gladi? E, pa, na jedan od njih, tačnije na leptin, utiču omega-3 masne kiseline. Bez obzira na to koliko je kalorija obrok zapravo sadržao, omega-3 masti vam pomažu da izgubite apetit. Naučnici tvrde da najbolji efekat omega-3 masti imaju kod osoba koje su preterano gojazne. Kako omega-3 ulja utiču na apetit kod osoba koje nisu gojazne još uvek nije potpuno ispitano.

Najbolji efekat na smanjenje apetita imaju omega-3 masti iz ribe i algi.

Kafa, voda i crna čokolada

Foto/Unsplash/Kimiya Oveisi

Kafa ne služi samo da vas razbudi već je i taktika kako smanjiti apetit. Kafa takođe utiče na komplikovane hemijske procese u organizmu i podstiče lučenje peptida koji se proizvodi u organima za varenje. Taj peptid čini da se osećamo siti duže vreme.

Svega pola litra vode dovoljno je da želudac pošalje signal mozgu da je pun, čime ste direktno uticali na apetiti i smanjili ga. Ipak, problem je što voda brzo napušta želudac, pa će efekat sitosti brzo proći. Zbog toga vodu treba piti redovno tokom dana.

Svaka crna čokolada koja sadrži više od 70% kakaa sadrži i dovoljne količine stearinske kiseline koja usporava varenje i čini da izgubite apetit. Za još bolji efekat, kombinujte kockicu crne čokolade sa kafom. Idealna poslastica, a još pozitivno utiče na vašu dijetu.

Jedite začinjenu hranu

Foto: Pixabay/Jasmin777

Jedan od sastojaka ljute hrane, kapsaicin, je odgovor na vaše pitanje kako smanjiti apetit. Ova supstance, kao i još neke koje se nalaze u ljutoj hrani, oslobađaju toplotu u našem telu što takođe utiče na sagorevanje masti i kalorija posle jela. Naravno, ne treba preterivati sa unosom ljute i začinjene hrane jer ljudski organizam može razviti rezistenciju na njene sastojke, pa tako prestaje i njihov uticaj na apetit. Posebno se okrenite začinima kao što su crni biber, kari, đumbir, cimet, kurkuma ili kajenski biber.



Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar