Vatikan poručio biskupima: Prijavljujte seksualne zločine

Vatikan je izdao dugo očekivani priručnik za biskupe i nadređene verske starešine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Vatikan je danas poručio biskupima širom sveta da treba da prijave slučajeve seksualnih zločina sveštenstva policiji, čak i kada nisu zakonski obavezani, u naporima da primora crkvene vođe da zaštite maloletnike od sveštenika predatora.

Vatikan je izdao dugo očekivani priručnik za biskupe i nadređene verske starešine o sprovođenju internih istraga o navodima o sveštenicima koji siluju i maltretiraju maloletnike i ranjive odrasle osobe.

Iako su u Vatikanu na snazi već dve decenije detaljne kanonske norme, neki biskupi i dalje ignorišu zakone koji odbacuju navode žrtava da bi zaštitili svoje sveštenike, preneo je AP.

Mada priručnik nema snagu novog zakona, on prevazilazi trenutnu vatikansku politiku o saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona, tužiocima i policijom.

Ta politika zahteva od biskupa i nadređenih verskih starešina da prijavljuju navode o seksualnim zločinima sa maloletnicima samo tamo gde to nalažu lokalni zakoni.

U priručniku piše: “Čak i u slučajevima kada nema izričite zakonske obaveze da to učine, crkvene vlasti bi trebalo da podnesu izveštaj nadležnim civilnim organima, ako se to smatra neophodnim da bi zaštitile osobu ili ostale maloletnike od dalje opasnosti činjenja krivičnog dela””.

Priručnik, objavljen na šest jezika, uskraćuje biskupima i nadređenim verskim starešinama da se drže izgovora da ne sprovode preliminarne istrage o optuženim sveštenicima ili sarađuju sa policijom.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar