EKSKLUZIVNO

Objektiv na premijeri filma o Tesli: Itan Hok je za naš portal govorio o čuvenom srpskom naučniku

Imali smo priliku da postavimo pitanja glumcima i režiseru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Objektiv je imao priliku da prisustvuje premijeri novog filma “Tesla” o našem čuvenom naučniku, koji je režirao Majkl Almereida. Premijera je održana u čast rođendana Nikole Tesle, a zbog trenutne epidemiološke situacije organizovano je onlajn prikazivanje na platformi Vordnklifa, jedine preostale Tesline laboratorije. Imali smo mogućnost da među prvima pogledamo film i da prisustvujemo razgovoru sa režiserom, ali i glumcima – Itanom Hokom i Kajlom Meklahlanom.

Film prikazuje život Nikole Tesle, ali ne iznosi samo puke činjenice. Režiser se igra sa misterijom koja obavija lik čuvenog naučnika i to koristi da mu oda počast. Ostvarenje ne prikazuje samo lik i delo čuvenog naučnika, već njegove ideje i snove. Vidimo da rivalstvo Edisona i Tesle nije onakvo kakvo se uvek prikazuje u filmovima, ali vidimo i odnos tadašnjih otkrića i sadašnjice.

Imali smo priliku da postavimo pitanje glumcu Itanu Hoku, zanimalo nas je koliko je znao o Tesli pre nego što je prihvatio ulogu i šta je naučio od Tesle?

Foto:Profimedia

“Prvi put sam čuo za Teslu kada sam imao oko 20 godina. Radio sam na gradilištu kako bi prikupio novac za studije i tada mi je kolega rekao da moram da pročitam jedan članak o Tesli. Bio sam fasciniran i još uvek sam! Naravno, morate znati: Majkl, Kajl i ja smo prvi put zajedno radili devedesetih i to na filmu “Hamlet” i Majkl je već tada imao napisan scenario za ovaj film, od njega sam naučio mnoge stvari o ovom naučniku. Takođe, ako ste ozbiljan umetnik, ako ste neko koga zanima filozofija, umetnost ili nauka morate da znate ko je Tesla. Njegovo ime se u tim krugovima stalno pominje.  Iako mnogi misle da je Tesla zaboravljen, fascinatno je koliko on znači svakom čoveku i inspiriše svakoga ko je izgubljen, ko se oseća ignorisano i kome je stalo da promeni svet. Nešto u njegovoj energiji, stavu i mudrosti predstavlja simbol nade”, rekao je Hok za Objektiv.

Tomasa Edisona u ovom filmu glumi genijalni Kajl Meklahlan, koga smo voleli u seriji “Tvin Piks”.

Foto/Printscreen/Youtube

“Mislim da sam zaista uspeo da razumem Edisona, koliko je to bilo moguće. Pokušali smo da ga prikažemo što je realističnije moguće, ali i da pokažemo koliko toga zajedničkog ova dvojica ljudi imaju. Bilo je bitno prikazati koliko su obojica doprineli svetu u kome danas živimo, ali i njihove greške. Zamislite u kakvom svetu bismo živeli da su Edison i Tesla zaista sarađivali”, rekao je Kajl na onlajn konferenciji.

Foto/Printscreen/Youtube

Jedna od najinteresantnijih scena u filmu je ona u kojoj Tesla peva. Ne želimo vam otkrivati detalje, ali smo morali da pitamo režisera kako je nastala ova scena?

“Scena sa pesmom je jako zanimljiva, to je rezultat naše želje da zavirimo u um Nikole Tesle. Poznato je da se u filmovima često koristi pevanje kao način da se iskaže ono što se ne može iskazati rečima. Emocije i ideje su oslobođene. Kada sam imao ideju da ubacimo pesmu znao sam da želim da to bude pop pesma, koju svi znaju i koju niko ne bi očekivao u ovakvom filmu. Želeo sam pesmu koja ima razne slojeve značenja, ali i da bude zabavna. Dugo smo Itan i ja razgovarali o tome. Za nas je to trenutak kada deluje kao da je Tesla pucnuo prstima i odjednom vidimo širu sliku, a neki možda misle da je to momenat kada smo poludeli. Za mene je to magična scena i delom je improvizovano od strane Itana. Bilo je inspirativno videti glumca kako se uzdiže i postaje dostojan izazova”, rekao je Almereida za Objektiv.

Foto/Printscreen/Youtube

Objasnio je da je želeo da napravi nekonvencionalni film o nekonvencionalnom čoveku.

“Želeo sam da prikažem da istorija predstavlja kolaž koji skupljamo u našem umu, često je sastavljen od sitnica. Mnoge svari koje učimo možda nisu tačne, ili projektujemo svoje iskustvo na njih, to mi je bilo najbitnije. Mislim da je to prigodno prikazati na filmu o Tesli, koji je bio vanvremenski čovek, čini mi se da je on video budućnost u kojoj mi živimo”, rekao je režiser na konferenciji.

Prikazivanje filma u svetu, putem onlajn platformi i u drajv in bioskopima, zakazano za 21. avgust.

Prijateljstvo Tesle i Marka Tvena

“Film je trebalo da prikaže prijateljstvo Tesle i Marka Tvena. Međutim, odustali smo od toga. Tvena je trebalo da glumi Sem Šepard, koji je preminuo dok smo film pripremali. Nisam mogao da zamislim nikog drugog u toj ulozi. Film je posvećen njemu”, kaže Almereida.

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar