Oslobodite se pesimizma: Negativna očekivanja mogu da budu uzrok anksioznosti

Naučite da izađete iz ovog začaranog kruga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/freestocks.org

Za pesimizam je poznato da je to nepoželjno stanje uma, pošto osobe koje imaju previše negativan pogled na svet, negativno utiču i na sebe i na druge.

Definitivno ste sebi nekada rekli nešto poput: “ Znao sam da ću se ovako osećati …“,  “Znao sam da ću se ponovo uplašiti …“, “Znao sam da neću uspeti …“ itd.

Srž ovakvih i sličnih izjava čine očekivanja koje osoba ima od datih situacija ili sebe.

Osobu negativna očekivanja navode da zamišlja negativne ishode što stvara strah i druge negativne emocije i kada se osoba zaista nađe u datoj situaciji ona je sklona da ta osećanja i doživi.

Kada doživi negativna osećanja osoba ima “potvdu“ za svoja početna očekivanja, piše Vaš psiholog.

Foto/Pixabay.com

Nakon što se taj proces ponovi nekoliko puta osoba postaje uverena da će se to dešavati i ubuduće. Tako nastaju uverenja koja kreiraju realnost osobe koja ih poseduje.

Ne postoji jedna objektivna, svima istovetna realnost. Očekivanja kreiraju uverenja, uverenja kreiraju realnost a realnost “potvrđuje“ naša očekivanja.

Klasičan primer negativnih očekivanja imamo kod anksioznosti.

Osoba koja je sklona anksioznosti zamišlja negativne ishode, ima negativna očekivanja u vezi određenih situacija i na taj onačin ona kreira anksioznost. Zatim ona je sklona da pojavu anksioznosti vidi kao “potvrdu“ za opravdanost i tačnost svojih početnih negativnih očekivanja. Tako se stvara začarani krug koji nazivamo „samoispunjujuće proročanstvo“.

Kako da naučimo sebe ili druge da izađemo iz tog negativnog začaranog kruga?

Foto/Pexels.com/Mike Greer

Tako što negativna očekivanja treba zameni tinultim očekivanjem, odnosno odustati od predviđanja, tačnije zamišljanja budućnosti. Svaka anksioznost je plod fantazije, onoga što bi moglo da se desi u bližoj ili daljoj budučnosti a ne onoga što se zaista i dešava, sada i ovde.

Jedina realnost je ona koja se dešava sada, u sadašnjem trenutku, sve ostalo je fatazija, imaginacija, zamišljanje, konstrukcija. Negativna očekivanja su negativne imaginacije koje osobu u vode u negativna osećanja. Fantazija proizvodi osećanja isto onoliko verno i realistično kao i realnost, primer toga je gledanje dobrog filma.

Odustajanjem od fantazije i zamišljanja budućih ishoda osoba sebe lišava anksioznosti i fokusira se na sadašnji trenutak i akciju, odnosno ponašanje koje je korisno u datoj situaciji i datom momentu.

Zato, umesto da kažete sebi: Siguran sam da će … kažite sebi: Ne znam šta će se dogoditi i zato je bolje da ne razmišljam o tome sada … ako se to dogodi razmišljaću o tome tada … Sa takvom filozofijom lišićete sebe gomile nepotrebnog stresa i anksioznosti povodom stvari koje se nisu i najverovatnije nikada neće ni dogoditi.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar