Za tango je potrebno dvoje: Ali šta kad je LJUBAV NEUZVRAĆENA?

Da li ste ikada voleli nekoga, istinski i predano, a da emocije nisu bile obostrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Ah ta ljubav… može li se život zamisliti bez nje? Ipak, ako spadate u one koji su uzalud izgubili glavu za nekim a nije im to bilo uzvraćeno, verujemo da je ova tema izrazito bolna.

Mnogi od nas su, nažalost, prošli kroz ovo, a neki i dalje prolaze ili osećaju posledice. Kada nas neko ne voli kao što mi volimo njega, to pogađa naše biće na više ravni. S jedne strane žudite za nekim koga ne možete da imate (barem ne iskreno), dok s druge strane osećate da ste nepoželjni ili neprivlačni toj osobi. Prirodna je reakcija da se zapitamo “Šta to meni fali?”, opada nam samopouzdanje i mislimo da smo manje vredni jer se ne dopadamo odabranoj osobi.

Šta je tu istina? Da li smo učinili nešto pogrešno? Da li imamo pogrešan pogled na vezu? Ili smo ipak pogrešni jedno za drugo?

Foto/ Freepik/ solominphoto

Nije važno da li ste tinejdžer ili osoba srednjih godina, nemoguća ljubav vas može dovesti do velike patnje, osećaja odbačenosti i nesigurnosti. Jake, nekontrolisane emocije, mogu uticati i na druge sfere vašeg života. Opsesija, tuga, razočarenje, predstavljaju emocije koje osećamo kada smo nevoljeni od osobe koja nas privlači i sa kojom priželjkujemo ljubav. Stepenice koje prolazimo kroz emotivni bol prihvatajući nedostupnu ljubav mogu biti stepenice lične transformacije.

Oni koji su prošli kroz tu patnju rekli bi, dobro došao u klub! Kako se pomiriti sa činjenicom da soba koju želimo kraj sebe ne gleda nas istim očima?

Verovatno nam tada prolazi kroz glavu da je ovakve situacije nemoguće preboleti. Ne samo što možemo preboleti, već možemo dosta naučiti iz patnje koju nam je nanela neuzvraćena ljubav, emotivno i mentalno ojačati i naučiti zdravo da se nosimo sa odbacivanjem. Takvo iskustvo predstavlja put otkrivanja ličnih strahova, potencijala i zadovoljstva. Učenjem iz lične patnje, učimo mnogo toga o sebi!

Foto/ Freepik

Zašto neuzvraćena ljubav boli?

Voleti nekoga, misliti o toj osobi, deliti lepe trenutke, zvuči neverovatno romantično. Ipak, šta ako nije obostrano? Problem nastaje kada jedna osoba oseća snažne emocije prema drugoj osobi, a da pri tome druga osoba ne oseća i ne pokazuje iste emocije.

Poput suprotnih polova na magnetu, ma koliko se trudili da ih spojimo oni jednostvano beže. Tako je i sa emocijama, osobe koje ne gaje slične emocije prema drugoj osobi nisu u stanju da osete bol koji zadaju osobi koja pati za njima.

Prihvatanje teške istine, da proživljavate nemoguću ljubav, je prvi stepenik ka prebolevanju te ljubavi.

Zašto patimo za osobom koja nam ne uzvraća ljubav?

Nekada se dešava da osobu ne vidimo celovito, odnosno vidimo samo njene dobre strane. Fantaziranjem, traženjem izgovora, begom od realnosti, možemo zavarati sebe da osoba koja odbija naše emocije zapravo igra igru sa nama. Obmanjivanje sebe, iracionalni zaključci, predstavljaju mehanizam odbrane koji stvara osoba kako bi se izborila sa neuzvraćenom ljubavlju. Stvarajući sebi lažnu nadu da je takav odnos ipak moguć, osoba sebi samo produžava stanje patnje i agonije.

Nije retkost čuti što je neko hladniji prema drugoj osobi, toliko druga osoba više želi da je osvoji.Da li je ta osoba već zauzeta, nedostižna ili nas samo ne ceni dovoljno – činjenica je da se može desiti da usled odbijanja počnemo još više da želimo tu osobu. Neretko je upravo sujeta ta koja vlada nama.

Foto/ Freepik

Psiholozi smatraju da je vreme ključna uloga u stabilizaciji emocija i realnom sagledavanju stvari. Ljubavno odbijanje, može probuditi veoma destruktivne emocije poput besa i mržnje kod osobe koja nije dobila ljubav za uzvrat. Uzrok tome leži u velikom strahu i frustraciji od odbacivanja.

Upravo ta frustracija, kažu stručnjaci, nastaje kao neodstatak sposobnosti vladanja sopstvenim emocijama. Nemoguća ljubav nikome ne prija, ali to ne znači da nećete naći ljubav na drugome mestu .

Ukoliko osoba ne može da se pomiri sa idejom neuzvraćene ljubavi, valjalo bi potražiti stručan savet psihologa.

Kako preboleti?

Dozvolite sebi da isplačete svoje emocije. Ne potiskujte ono što je u vama. Udovoljite sebi a ukoliko je potrebno, uzmite nekoliko dana koje ćete posvetiti samo sebi. Provodite vreme sa prijateljima, šetajte, idite na masažu ili trening. Vežbanje je sjajan način da se rečite stresa i negativnih emocija.

Pronađite novi hobi i na taj način skrenite misli ili napravite nov raspored u stanu. Bitno je kanalisati energiju i pretvoriti je u nešto pozitivno. Stručnjaci i ljubavni psiholozi kažu da je kod 40 odsto ispitanika primećeno da su lakše prošli kroz stresne situacije nakon što su promenili raspored stvari u svom domu.

Naposletku, izlasci mogu biti ponovo zanimljivi. Đuskajte, plešite, igrajte jer muzika leči.

Kako nastaviti dalje?

Onog trenutka kad shvatite da oko vas ima mnogo kvalitetnih ljudi, na dobrom ste putu da se izborite sa negativnim emocijama. Na prvom mestu, on ili ona nisu jedini. Razmišljajte o drugim ljudima. Što pre shvatite ovu životnu lekciju, pre ćete nastaviti dalje.

Najbitnije je da se ne plašite da će vam se ova situacija dogoditi opet. Setite se samo koliko ste puta vi odbili nekoga ko vam nije bio simpatičan, stoga ovu životnu lekciju prihvatite kao i sve druge.

Bitno je da shvatite da tamo negde postoji neko kome ćete vi biti taj “happy end”, deo slagalice koji nedostaje.

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar