Počela sa radom elektronska oglasna tabla suda – eTabla

Građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pismena, odnosno rešenja, zaključke i pozive, iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično, a poslali su ih sud ili javni izvršitelj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ministarstvo pravde

Od početka ove godine počela je sa radom elektronska oglasna tabla suda – eTabla , na kojoj građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pismena, odnosno rešenja, zaključke i pozive, iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično, a poslali su ih sud ili javni izvršitelj.

E tablu je od 1. januara uspostavilo Ministarstvo pravde u saradnji sa USAID Projektom “Vladavine prava”.

Ova elektronska tabla je, kako ukazuju iz Ministarstva pravde, zamenila dosadašnje fizičke oglasne table po sudovima, čime je povećana odgovornost, transparentnost i efikasnost pravosuđa, a građanima i privredi omogućen brz i jednostavan uvid u sadržaje oglasnih tabli sudova na jednom mestu, odnosno na Internetu.

Ovim savremenim rešenjem unapređuje se zaštita ljudskih prava, s obzirom na to da će putem eTable svim strankama u postupcima izvršenja i obezbeđenja pred sudovima u Srbiji, biti dostupna pismena relevantna za njihova prava i obaveze u tim postupcima, a koja im nisu mogla biti lično uručena.

Pored funkcije isticanja i skidanja pismena na oglasnu tablu suda, elektronska oglasna tabla će služiti i za vođenje posebne evidencije o tome kada su akt ili pismeno istaknuti na elektronskoj oglasnoj tabli i kada su skinuti s nje.

Imajući u vidu da trenutno sudovi nemaju mogućnost da vode navedene sveobuhvatne i potpune evidencije, ova funkcionalnost će predstavljati još jedno unapređenje rada sudova, jer će na jednom mestu, u elektronskom formatu, biti dostupni svi podaci koji se odnose na dostavu putem oglasne table.

Na taj način se direktno utiče na efikasnosti i ekonomičnost postupka, kako pred sudom, tako i pred javnim izvršiteljima, saopštavaju iz Ministarstva pravde.

Uvođenje elektronske oglasne table omogućava da svi sudovi ubuduće imaju jedinstvenu oglasnu tablu, a građani će sa jedne veb adrese moći da saznaju koja se sve pismena iz postupaka izvršenja odnose na njih ukoliko im ista nisu lično uručena putem pošte.

U narednim fazama će imati mogućnost i da uz prethodnu registraciju dobiju informacije i putem elektronske pošte ili SMS poruke kada se na oglasnoj tabli istakne dokument koji se odnosi na njih, navodi se u saopštenju.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar