Efikasno prečišćavaju vazduh: 6 biljaka koje vaš PROSTOR čine ZDRAVIJIM za život

Oslobodite vaš dom štetnih materija uz pomoć nekoliko saksija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/Alina Vilchenko

Postoji značajan broj biljaka koje apsorbuju čestice zaslužne za zagađivanje našeg prostora, a njihovom pravilnom negom i pozicijom učinićete svoj dom zdravijim i prijatnijim za život.

Trebalo bi na svakih deset kvadratnih metara u stanu rasporediti po jednu biljku koja ima moć prečišćavanja vazduha.

Predstavljamo vam najefektnije biljke koje će omogućiti čistiji vazduh u vašem životnom prostoru:

Foto/Pexels.com/Artem Beliaikin

1. Palma

Palma je biljka koju ljudi rado neguju u domovima jer podseća na leto i donosi sunce u dom, a pored toga vrlo važna je i njena funkcija prečišćavanja u domu. Palmama treba osigurati dovoljno svetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer će tako izazvati kontraefekat.

2. Gerber

Gerber je ukrasna biljka kojom mnogi rado ulepšavaju dom, ali ovaj lepi cvet ujedno vazduh čisti od štetnih materija i duvanskog dima. Ne zahteva posebnu negu, podnosi vrućinu, ali ne zaboravite da ga redovno zalivate.

Foto/Pexels.com/Free-Photos

3. Aloe vera

Lekovita biljka Aloe Vera koristi se za regeneraciju organizma i kože, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz vazduha, uključujući i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Zato je ona posebno pogodna za ljude koji mnogo vremena provode ispred televizora ili računara.

4. Bršljan

Bršljan čisti vazduh od duvanskog dima, a veruje se da ova biljka donosi i sreću. Ova biljka uglavnom raste oko kuće, ali može biti i sobna, samo ukoliko je držite podalje od dece i kućnih ljubimaca, zbog njenih otrovnih listova.

Foto/Pixabay.com/milivanily

5. Kaktus

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija. Ne zahtevaju posebnu negu i mogu da opstanu i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lep ukras.

6. Paprat

Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake. Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju štetnih materija iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih materijala.



Izvor: Objektiv.rs, KućaStil

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar