pećina Risovača

Uđite u ovu srpsku PEĆINU i otkrijte istoriju staru nekoliko desetina hiljada godina (VIDEO)

Nastanjivali su je praistorijski ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pecina Risovača
Foto/Wikipedia

U Srbiji ima puno pećina od kojih je samo mali broj istražen, a svaka je po nečemu posebna.

Na ulazu u Aranđelovac, sa desne strane rečice Kubršnice, uzdiže se brdo Risovača sa pećinom, značajnim arheološkim i paleontološkim nalazištem.

Smatra se da je Risovačka pećina bila stanište čoveka srednjeg kamenog doba i predstavlja jedno od značajnijih nalazišta paleolita u Evropi. Kasnije je pećinu naseljavala zajednica tzv. risovačkog čoveka.

pecina Risovača
Foto/Wikipedia

Pronađeni su i artefakti – listoliki nož, šiljak, koštani bodež i glačalo, što se uzima kao potvrda prisustva neandertalca u ovim krajevima današnje Srbije. Sačuvana oruđa od kamena i kostiju ukazuju da ih je izrađivao praistorijski čovek, koji se bavio lovom kao osnovnim zanimanjem, odnosno da je to bilo inteligentno biće koje je pravilo oruđe sa određenom svrhom.

U njoj su pronađene i fosilizovane kosti životinja iz ledenog doba. Istraživanjima koja su počela 1953. godine, otkrivene su fosilizovane kosti faune ledenog doba – pećinskog medveda, pećinskog lava i hijene, divljeg konja, divljeg govečeta, džinovskog jelena, runastog nosoroga, mamuta, bizona. Starost ovih fosila je utvrđena na oko 36.000 godina.

pecina Risovača

Pećinski nakit Risovače – stalaktiti, stalagmiti, salivi, korali u tonovima od snežnobelih do crvenkastih i smeđih, i zanimljivi erozioni lonci, doprinose utisku sveopšte lepote ovog speleološkog lokaliteta.

pecina Risovača
Foto/Wikipedia

Takođe, posebna specifičnost ove pećine je poludragi kamen oniks, koji je nastao radom mineralnih voda koje su proticale ovom pećinom, a danas su poznate kao “Knjaz Miloš”.

U pećini Risovača ima i aragonita, kamena koji se retko nalazi u prirodi, a karakterističan je po tome što grupiše kristale u suprotnom smeru od sile gravitacije.

pecina Risovača
Foto/Wikipedia

Risovača je otkrivena slučajno pre više od 60 godina kada je srušen ulazni deo veličine 20 metara, jer se nije znalo da u risovačkom brdu postoji pećina. Dugačka je 135 metara, a sa bočnim kanalima ima gotovo 190 metara. Risovača je najbolje istražena od svih pećina u Srbiji, a naučnici smatraju da je jedna od svega pet pećina na Balkanu u kojoj je živeo pračovek nenadertalac kao lovac.

Za posetioce je otvorena septembra 1987. godine. Pećina je spomenik prirode i kulturno dobro Srbije.

Evropa mu se klanja, turisti ostaju bez reči: Samo u ovom srpskom selu se “GOSTI DUŠA” (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar