Imate manjak ENERGIJE? 7 ključnih namirnica za DOBRO RASPOLOŽENJE! (FOTO)

Svi smo čuli frazu "ti si ono što jedeš", a sad, nakon karantina, možete učiniti čuda za svoj organizam

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik.com

Da li se poslednje vreme osećate umornije nego inače? Ili vaš nivo energije prosto nije na nekom zavidnom nivou?  Nedostatak aktivnosti i neizlaganje sunčevoj svetlosti , negativno utiču na naše nivoe energije.

I dok je nekad zbog prirode poslova ili iz drugih razloga teže kontrolisati navedene faktore, ono što možemo je kontrola onoga šta jedemo.

Svi smo čuli frazu “ti si ono što jedeš”, a sad, nakon karantina, uzimajući u obzir ovaj pojam, možete učiniti čuda za naš ukupni energetski nivo.

Tokom popodnevnog odmora, lako je sipati još jednu šolju kafe ili posegnuti za slatkim ili slanim grickalicama pod parolom “pao mi šećer”.
Međutim, ovi brzi izbori neće vam pružiti održivu energiju koja vam je potrebna za funkcionisanje u toku dana. Za stalni nivo energije, preporučuje se hrana sa nižim glikemijskim uticajem, poput zelenog povrća i voća sa malo šećera.

Foto/Freepik.com

Još jedan ključ za zadržavanje energije je izbegavanje velikih pauza između obroka. Bolje je držiti se malih, čestih obroka koji sadrže optimalne proteine, ugljene hidrate i  prirodne zdrave masti. Na taj način nivo energije održavate ravnomernim tokom celog dana.

Ako se u toku dana osećate umorno izbegavajte nekvalitetne ugljene hidrate poput dodanih šećera i rafiniranih žitarica jer mogu uzrokovati nestabilnost nivoa šećera u krvi.

Predstavljamo vam, po mnogim istraživanjima sedam namirnica koje vam mogu povećati nivo energije i poboljšati raspoloženje.

Banane

Foto/Freepik.com

Banane su jedna od najboljih namirnica koje pojačavaju energiju. Oni su sjajan izvor vlakana, ugljenih hidrata, kalijuma i vitamina B6. Regulišu visok krvni pritisak i pomažu pri varenju te je preporučljivo je jedete uz doručak i kao laku užinu u toklu dana.

Plodovi mora poput tune i lososa mnogo su zdraviji izvor proteina od crvenog mesa, a oni takođe obezbeđuju vitamine B grupe koji pomažu da se hrana pretvori u energiju.

Crvena riba

Foto/Freepik.com

Plodovi mora poput tune i lososa mnogo su zdraviji izvor proteina od crvenog mesa, a oni takođe obezbeđuju vitamine B grupe koji pomažu da se hrana pretvori u energiju.

Losos je pun zdravih omega-3 masnih kiselina koje održavaju ravnotežu hormona stresa, poput kortizola i adrenalina. Omega 3 masne kiseline su takođe poznate po tome da smanjuju upale, što je čest uzrok umora. Unos adekvatnih količina omega 3 iz namirnica poput lososa ili oraha može unaprediti funkcionisanje mozga i pomoći mu u prilagoćavanju promenama.

Preporučuje se da masnije vrste ribe jedete sa prilozima u vidu laganih salata ili uz povrće poput karfiola ili tikvica, umesto testenine ili pirinča.

Crna čokolada

Foto/Freepik.com

Ova vrsta čokolade je veoma bogata mnogim vitaminima i mineralima. Sadrži veći procenat vitamina i minerala od nekih drugih proizvoda, koji se nazivaju vitaminskim bombama. Prednost crne čokolade za zdravlje je u tome što sadrži vlakna, proteine, vitamine K, B3, B12, gvožđe, magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, cink, selen i mangan. Sadrži i flavonoide koji poboljšavaju protok krvi kroz krvne sudove i sprečavajući nastanak tromba.
Uz to, dokazano je da crna čokolada smanjuje apetit i reguliše holesterol.

Jabuke

Foto/Freepik.com

Znate da kažu da jabuka dnevno sprečava doktora. Jabuke su odličan izvor kalijuma, vitamina C i vlakana.
Njihov bogat prirodni sadržaj šećera obezbeđuje održivi energetski podsticaj.

Trik za smanjenje glikemijskog uticaja i maksimiziranje energije je kombinovanje dijetalnih vlakana sa dijetalnim masnoćama i proteinima. Ako samo pojedete pola jabuke može vam povisiti šećer u krvi, ali ako je pojedete sa kriškom čedar sira ili kao salatu sa maslacem od kikirikija, to će usporiti ulazak šećera u vaš krvotok ”, što će vam pomoći da duže održite energiju.

 

Avokado

Foto/Freepik.com

Iako ga ponekad nazivaju “trendi voćem“, avokado je razlogom postao deo “superhrane“. Bogat je zdravim mastima, vlaknima i B vitaminima.
Ima nizak glikemijski indeks, tako da vam neće mnogo povećati šećer u krvi što će vam pomoći da tokom celog dana stabilizujete nivo energije.

Orašasti plodovi

Foto/Freepik.com

Ako vam treba energetski okidač, najbolje je da se odlučite za neku vrstu orašastih plodova. Prepuni su proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti.
Bogati su vitaminom E i vitaminom B, koji pomažu u zaštiti imunog sistema i doprinose smanjenju stresa.

Jedite bademe ili druge orašaste plodove kada vam je potrebna popodnevna užina koja će vas dugo držati sitim ili započnite svoj dan tako što ćete ih uključiti u doručak.
Dodajte ih u jogurt ili sa žitaricama.

Zeleno, lisnato povrće

Foto/Freepik.com

Uključivanje lisnatog povrća u vašu ishranu nutricionisti preporučuju iz različitih razloga.
Puna su vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vitamina A, C, E i K.

Nedostatak gvožđa jedan je od najčešćih razloga za umor, pa dodavanje hrane bogate gvožđem u vašu ishranu može učiniti čuda za vašu energiju.



Izvor: Objektiv.rs, hellogiggles.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar