Naučnici pokazali kako korona RAZARA placentu, barem četiri trudnice POBACILE (FOTO)

Studija u SAD otkrila da virus može da izazove probleme u trudnoći

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Koronavirus može da povredi placentu trudnice i tako preseče dotok krvi do bebe u utrobi, rezultat je studije u američkoj državi Ilinois.

Naučnici su uočili vidna oštećenja kod 15 majki koje su pregledali, a na organu koji fetusu dostavlja kiseonik i hranljivu materiju je bilo lezija i krvnih ugrušaka. To može da dovede do smanjene težine, oštećenja ograna, ili čak do bebine smrti. Šesnaesta trudnica je imala spontani pobačaj

Iako nijedno dete iz studije nije imalo zdravstvenih problema, istraživači su zabrinuti rezultatima i apeluju da se zaražene majke moraju smesta staviti pod nadzor.

Od ukupno 16 trudnica u studiji jedna je pobacila u drugom tromesečju, a 15 je rodilo zdravu decu. Prema ovom jako ograničenom uzorku, rizik od pobačaja je šest procenata umesto prosečnih jedan posto.

Naučnici međutim nisu sigurni da je pobačaj povezan sa virusom, a zaražene žene nisu imale simptome. Nijedno dete nije bilo pozitivno na Kovid-19.

Zbog ovoga, su prema vođi studije dr Džefriju Goldstinu, istraživače iznenadila očigledna oštećenja placente.

“Većina ovih beba rođena je na vreme posle normalne trudnoće, pa je neobično naći bilo kakav problem sa placentom. Međutim, izgleda da je virus izazvao povrede na placenti. Po našim ograničenim podacima ne deluje ima negativne efekte po novorođenčad, ali je opravdana naša ideju da se više obraća pažnja na zaražene trudnice” kaže ovaj stručnjak sa Univerziteta Nortvestern u SAD.

Doktor Goldstim kaže da je čuo za svega četiri slučaja pobačaja kod trudnica sa koronavirusom, od čega je kod tri trudnice došlo do teške upale placente.Ovakve upale dovode se u vezu sa prejakom rekacijom imonog sistema na zarazu i veruje se da izaziva trombove. Kod 80 odsto žena u studiji došlo je do smanjenog protoka krvi ka plodu, dok su kod 40 odsto uočeni trombovi.

Koautor sutije dr Emili Miler je takođe zabrinuta zbog ovih rezultata.

“Ne bih da izvlačim prejake zaključke, ali preliminarni uvid u dejstvo kovida-19 na placentu pokazuje da može doći do značajnog ugrožavanja zdrave trudnoće” kaže dr Miler.

Ona ipak dodaje da su placente jako otporne i da čak i kada je samo jedna polovina u funkciji najčešće se rađaju zdrave bebe.



Izvor: Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar