Budućnost je stigla: Dizajneri NAPRAVILI JAKNU od BAKRA koja je otporna na VIRUSE i BAKTERIJE (FOTO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Razni odevni predmeti u moru trendova umeju da ostanu nezapaženi.

Međutim, sa ovom jaknom to nikako nije mogao da bude slučaj.

Osmislili su je dizajneri i blizanci Nik i Stiv Tindal, vlasnici brenda “Vollebak”, a kreirana je tako da čuva od virusa i bakterija i sadrži čak 65% bakra.

Foto/Printscreen/vollebak.com

“Bakar je biostatičan, što znači da bakterije i drugi životni oblici na njemu ne mogu da žive. Takođe ima izuzetna antimikrobna svojstva sa bakterijama i virusima koji umiru dok stupe u kontakt sa njim”, izjavili su dizajneri.

Kreaciji je ime “Full Metal Jacket” i dolazi u crnoj, odnosno sivoj boji.

Foto/Printscreen/vollebak.com

“U dizajnu koristimo nauku i tehnologiju da bismo napravili odeću koju drugi ne žele ili ne mogu da naprave”, rekli su dizajneri.

Kreaciju je prokomentarisao i stručnjak koji se bavi mikrobiologijom.

“Bakar oslobađa električno nabijene ione koji začepljuju loše mikrobe i otežavaju im disanje. Zatim probija rupe u spoljnoj membrani mikroba, pre nego uđe i obriše svoj DNK. To ne samo da ga ubija, već i sprečava da razvije bilo kakav budući otpor”, istakao je Bil Kevil, mikrobiološki istraživač sa Univerziteta u Sauthamptonu.

Foto/Printscreen/vollebak.com

Naravno, rad sa bakrom je sam po sebi bio izazov za dizajnere. Ne samo da je reč o izuzetno skupom materijalu, već je bio problem prilagoditi ga tekstilnom proizvodu. Naime, da bi ga pretvorio u tkaninu, “Vollebak” je bakarnu nit obmotao posebnom vodootpornom membranom.

“Kada je obučete, ne deluje kao da nosite metal. Bakar je utkan u fleksibilnu pređu, a jakna je pletena, tako da je dovoljno udobna da je nosite svakodnevno”, potvrdili su dizajneri.

Foto/Printscreen/vollebak.com

Jakna je, osim što je otporna na bolesti, vodo i vetrootporna, ali i vrlo udobna. Takođe, ovo je prvi korak u razvoju antimikrobne odeće, tako da će kompanija predstaviti i druge zaštitne komade. “Full Metal Jacket” je dostupna po ceni od oko 1.000 evra.

Kako da razlikujemo MODU koja je VEČNA od prolaznih TRENDOVA?

Od bikinija do TRIKINIJA: Italijanska dizajnerka pravi KUPAĆE KOSTIME koji su inspirisani PANDEMIJOM! (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar