Srđan ima samo 26 godina: Preko dana je RUDAR, a uveče pušta muziku po klubovima (FOTO)

"Često se dešava da iz rudnika odem pravo na neku svirku ili u klub, na taj način napunim baterije, nema ni traga od umora, budem kao nov"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/RINA

I dok većina njegovih vršnjaka za sebe bira neka moderna zanimanja, Srđan Pantović (26) odlučio je da bude rudar. Ovaj mladić već dve godine svako jutro spušta se i po nekoliko kilometara u utrobu zemlje, seda na mašinu zvanu “panter“ i radi na otkopu.

“Navikao sam na rad pod zemljom, nekima to izgleda opasno, ali to je moja svakodnevica koju sam sam birao i radim sa elenom. I pre rudnika sam radio teške poslove, pa mi ovo nije ništa neobično“, kaže mladi rudar.

Sa dve lampe prolazi mračnim, hladnim i vlažnim hodnicima, kaže da radi ono što voli i ništa mu ne pada teško. Sledeće godine očekuje da će postati KV rudar, pa će plata , a samim tim i motiv, biti još veći.

Foto/RINA

“Iako se čini napornim raditi u rudniku, ono što me tera napred jesu dobra redovna plata i jasno precizirano radno vreme. Početna plata je bila oko 60.000 dinara, a sledeće godine kad prođem sve neophodne testove biće i duplo veća. Sa mojih 26 godina nigde ne bih mogao toliko da zaradim, a svejedno bih puno radio“, rekao je Srđan.

Majka je ta koja se uvek plaši za svog sina, pa tako ni Srđanova nije drugačija. Svaki put kad sin prvenac krene u jamu, brižna žena za njim posipa vodu, po starom običaju, kako bi mu sve na poslu išlo glatko. Otac Vlade ponosan je na svog rudara, iako se zbog mnogo obaveza kroz kuću viđaju samo u prolazu.

“Veliki je radnik, nema veze što je mlad. Mogu skromno da priznam, da je te gene povukao od mene i od dede. Ima zlatne ruke, osim što radi u rudniku, on je izuzetan stolar. Sam je napravio kuhinju sa sve led rasvetom“, otkriva Vlade.

Foto/RINA

Kad završi smenu u rudniku i sve poslove oko porodične kuće, vredni Srđan ponovo ne miruje. Muzika je njegova ljubav od malih nogu, tako da vikendom radi kao didžej i kako kaže, to je posao u kom najviše uživa.

“Često se dešava da iz rudnika odem pravo na neku svirku ili u klub. Na taj način napunim baterije, nema ni traga od umora, budem kao nov. Možda je nespojivo da neko radi pod zemljom, težak posao sa šlemom na glavi, a posle sređen ode u diskoteku, ali eto ja sam na neki način te dve totalno različite stvari uspeo da spojim“, rekao je Srđan.

Jedan je od najmlađih rudara u rudniku “Kontango“ koji se nalazi u Gornjem Milanovcu. Kolege ga vole, ali i poštuju zbog dokazane hrabrosti i velikog elena sa kojim obavlja posao. Nertko se dešava da im u slobodno vreme pusti i neku pesmu, pa je iz tog razloga još omiljeniji.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Na ovom mestu u Srbiji nude platu od 100.000 dinara i stalno traže radnike, ali njih nema pa moraju da ih UVOZEIzvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar