Na ovom mestu u Srbiji nude platu od 100.000 dinara i stalno traže radnike, ali njih nema pa moraju da ih UVOZE

Plata početnika u rudniku u Gornjem Milanovcu iznosi 60.000 dinara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RINA

Korona virus nije omeo poslovanje srpskog rudnika iz Gornjeg Milanovca, a u toku vanrednog stanja primljeni su čak i novi radnici. U dubokoj jami svoje prihode sada zarađuje 476 ljudi, a nisu retki ni oni mladi koji se ne plaše teškog posla.

– Već dve godine radim u rudniku i imam samo pozitivna iskustva. Ono što je zvezda vodilja u ovom poslu svakako je dobra plata, koja se ne bi mogla zaraditi na drugom mestu. Kao početniku ona je bila 60.000 dinara, a sledeće godine kad postajem KV rudar ona će iznositi skoro duplo više i to zaista jeste dobar motiv za rad – priča Srđan Pantović koji je sa svojih 26 godina jedan od najmlađih radnika u rudniku.

Rudnik „Kontango” za vreme epidemije ispunio je plan rada, a ono što je olakšalo situaciju jeste činjenica da u njihovim redovima nije bilo obolelih.

– Plan je ispunjen sa 90 odsto zbog nedostatka radne snage jer mi imamo mala rudna tela koja zahtevaju veći obim posla, pa smo u toku epidemije zaposlili devet ljudi. Nadamo se da ćemo u maju i junu se vratititi na period pre korone. Zapošljavamo radnike i iz drugih zemalja poput Makedonije odakle ih je 18 i koji su izrazili želju da za vreme epidemije budu sa svojim porodicama i koje očekujemo da se sada vrate. Takođe, imamo i četvoro iz Crne Gore i BiH, oko 25 stranih državljana ukupno – kaže direktor rudnika „Kontango” Aco Ilić.

Ovaj rudnik primer je najuspešnije privatizacije u Srbiji. Prosečna plata je 65.000 dinara neto, dok rudari imaju od 80.000 do 120.000 pa i više.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Rina.rs

Komentari (1)

  1. E baš me interesuje koliko li dobija Gdin. Peca Kon za svoje " stručno" iživljavanje nad nama dok on u vreme mera sedi u prepunim kafanama sa maskom ispod brade na distanci od 20-ak santimetara ( posedujem video snimak,kao dokaz ) a još sada najavljuje nove mere jer tvrdi da nam preti novi talas virusa.

    Odgovori

Ostavite komentar