Prirodne lepote Srbije nadohvat ruke: 10 najboljih destinacija za vikend putovanje (FOTO)

Mesta koja svojom lepotom oduzimaju dah

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Kako stvari trenutno nalažu – ove godine dane odmora provešćemo u Srbiji. No, na to ne treba gledati kao na obeshrabrujuću stvar, pogotovo ako se uzme u obzir da naša zemlja ima toliko toga lepog da ponudi, a verujemo da većina nije ni obišla sve turističke lepote koje će se naći na ovom spisku.

Ovom prilikom predstavljamo vam 10 destinacija za putovanja po Srbiji:

1. Golubac

Posetite ostatke srednjovekovnog srpskog grada burne istorije, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Obiđite obnovljenu Golubačku tvrđavu i uživajte u nestvarnom pogledu na Nacionalni park Đerdap.

2. Zlatibor

Jedna od naših najlepših i najpoznatijih planina nudi mnogo toga svojim posetiocima – od klasičnih aktivnosti u prirodi poput jahanja konja i šetnji, do adrenalinske vožnje četvorotočkašem i istraživanja neotkrivenih predela, ali i poznatih mesta za obilazak poput Stopića pećine, Gostiljskih vodopada… U blizini je i Mokra Gora, Sirogojno, Mećavnik… Zlatibor zapravo nudi toliko toga da je nemoguće posetiti sve samo za vikend.

3. Uvac

Odvojite bar jedno popodne za uživanje u pogledu na prelepe meandre našeg zaštićenog Specijalnog rezervata prirode. Osim prelepe prirode, kad se nađete ovde imate priliku da obićete i četiri pećine (Ušačku, Javorsku, Baždarsku i Ledenu), kao i naše poznate manastire Đurđevi stupovi i Sopoćani.

4. Đavolja varoš

Prilika da bukvalno vidite svetsko čudo. Na ovom mestu nalaze se dva prirodna fenomena, i zaista je šteta propustiti ih, a to su čuvene zemljane figure i izvori izuzetno kisele vode sa visokim sadržajem minerala.

View this post on Instagram

?Zemljane figure ili kako ih lokalno stanovništvo naziva "kule" su smeštene u dve jaruge podeljene uskom vododelnicom čiji se izvorišni delovi spajaju u jedinstvenu erozivnu čelenku, strahovito razorenu erozivnim procesima. Jaruge takođe imaju čudne nazive: jedna je "Đavolja Jaruga" a druga "Paklena Jaruga". ?Ukupno ima 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 do 15 m, širine od 0,5 do 3 m, sa kamenim kapama na vrhu. One nastaju kao rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima. Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, postepeno (vrlo sporo) nestaju i ponovo stvaraju. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ?#kompaskazesrbija ? ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ?#Repost ? @acamatic ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ .. ?#srbija #serbia #djavoljavaros #đavoljavaroš #leskovac #kursumlija #prirodno #putovanja #putovanje #izlet

A post shared by Podržimo domaći turizam (@kompaskazesrbija) on

5. Vrnjačka banja

Na prelepim padinama planine Goč nalazi se najveća srpska banja, koja uživa titulu omiljenog izletišta i lečilišta. Krasi je čak sedam izvora mineralne vode, čuveni manastiri Žiča i Studenica, kao i brojni srednjovekovni spomenici.

6. Srebrno jezero

Osim aktivnosti vezanih za vodu, ovo je prilika da obiđete i čuvenu Ramsku tvrđavu, krstarite divnim vodama Dunava, ali i da obiđete obližnji Lepenski vir i Viminacijum, naša poznata arheološka nalazišta.

7. Fruška gora

Jedno od najomiljenijih izletišta u našoj zemlji koje odlikuju prelepa priroda, brojni manastiri i jezera, kojih ima čak 16.

View this post on Instagram

I danas uživamo u pogledu iz našeg restorana ✨

A post shared by Restoran Krušedolka (@restoran_krusedolka) on

8. Krupajsko vrelo

Prirodna lepota koja može biti ozbiljna konkurencija prizorima sa najegzotičnijih destinacija. Lepota krupajskih vodopada, jezera i beskrajnih šuma potpuno će vas očarati, a usput možete posetiti i čuveni manastir Gornjak, poznat po čudima koja su se desila nad moštima svetog Grigorija.

9. Nacionalni park Tara

Pravi izbor sa sve ljubitelje prirode i svežeg vazduha. Tara je srpska najšumovitija planina na kojoj raste više od hiljadu različitih biljnih vrsta. U ponudi su svi planinski sportovi, a za ljubitelje fotografije, tu su magični vidikovci. Manastir Rača je nešto što takođe ne bi trebalo propustiti, a i odavde imate priliku da “skoknete” do Drvengrada.

View this post on Instagram

? Nacionalni park Tara obuhvata najveći deo masiva planine Tare i nalazi se na teritoriji opština Bajina Bašta i Užice u zapadnom delu Srbije. Radi zaštite izuzetnih prirodnih vrednosti koje poseduje, proglašena je za nacionalni park. Taru odlikuje ekološki očuvana prirodna sredina i planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800 do 1.500 m, bogat biljni i životinjski svet ? . #tara #taraplanina #bajinabasta #uzice #mountains #srbija #serbia #obidjisrbiju #posetisrbiju #vidisrbiju #see #zapadnasrbija #zapad #park #parks #love #nacionalniparktara #suma #nature #nacionalnipark #putovanjasusreća #love #dolcevitakg #ilovetravel #priroda #forest #putovanja #izletisrbija #izleti #dolcevitakragujevac . ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ⛵ Dolce Vita Travel Agency ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

A post shared by Dolce Vita Travel Agency (@dolcevitakragujevac) on

10. Stara planina

Jedno od najlepših mesta za porodični mini-odmor. Na Staroj planini obavezno posetite vodopade Bigreni potok i Tupavica, a tu su i brojna etno sela sa bazenima, igralištima za decu, mini zoološkim vrtovima i sportskim terenima.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Velike promene nakon PANDEMIJE: Ovih 10 stvari više NEĆETE videti u HOTELIMA

Veliki uspeh evropske PRESTONICE: Saznajte koji je zvanično NAJZELENIJI GRAD na svetu!



Izvor: stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar